Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

De negatieve effecten van het jarenlang dragen van contactlenzen

Contactlenzen zijn een populair alternatief geworden voor een bril om zichtproblemen te corrigeren. Ze bieden gemak, comfort en een natuurlijker uiterlijk. Maar ondanks hun populariteit en voordelen kan het langdurig dragen van contactlenzen negatieve gevolgen hebben voor uw ogen. In deze blog bespreken we de mogelijke nadelen van het jarenlang dragen van contactlenzen.

Droge-ogensyndroom: Een van de meest voorkomende bijwerkingen van het jarenlang dragen van contactlenzen is het syndroom van droge ogen. Contactlenzen kunnen ervoor zorgen dat uw ogen droog en geïrriteerd raken, vooral als u ze lange tijd draagt. Dit kan leiden tot ongemak, roodheid en een branderig gevoel. Als het niet wordt behandeld, kan het droge-ogensyndroom leiden tot ernstigere oogproblemen, zoals hoornvlieszweren en -infecties.

Hoornvliesbeschadigingen: Een ander mogelijk negatief effect van het jarenlang dragen van contactlenzen zijn hoornvliesschaafwonden. Corneaschaafwonden zijn kleine krasjes op het oppervlak van het hoornvlies, die kunnen ontstaan doordat de contactlens tegen het oog schuurt. Dit kan leiden tot pijn, lichtgevoeligheid en wazig zicht. Als ze niet behandeld worden, kunnen hoornvliesschaafwonden leiden tot ernstigere oogproblemen, zoals infecties en littekens.

Ooginfecties: Ooginfecties zijn een veelvoorkomend probleem voor mensen die jarenlang contactlenzen dragen. Bacteriële en schimmelinfecties kunnen ontstaan wanneer contactlenzen niet goed gereinigd of gedesinfecteerd worden. Dit kan leiden tot ernstige oogproblemen, zoals hoornvlieszweren en gezichtsverlies. Het langdurig dragen van contactlenzen kan het risico op ooginfecties vergroten, omdat de lenzen bacteriën en andere schadelijke deeltjes tegen het oog kunnen houden.

Allergische reacties: Een ander potentieel negatief effect van het jarenlang dragen van contactlenzen zijn allergische reacties. Sommige mensen kunnen een allergie ontwikkelen voor de materialen die in contactlenzen worden gebruikt, wat kan resulteren in rode, jeukende en waterige ogen. In ernstige gevallen kunnen allergische reacties leiden tot ooginfecties en gezichtsverlies.

Verminderde gezichtsscherpte: Na verloop van tijd kan het dragen van contactlenzen ook leiden tot een afname van de gezichtsscherpte. Dit kan het gevolg zijn van het geleidelijk dunner worden van het hoornvlies, waardoor het zicht minder helder wordt. Bovendien kan het langdurig dragen van contactlenzen leiden tot de ontwikkeling van presbyopie, een aandoening die het moeilijk maakt om van dichtbij te zien.

Kortom, hoewel contactlenzen veel voordelen bieden en een handige oplossing zijn om zichtproblemen te corrigeren, kunnen ze ook negatieve gevolgen hebben als ze langere tijd worden gedragen. Het jarenlang dragen van contactlenzen kan leiden tot droge ogen, hoornvliesschaafwonden, ooginfecties, allergische reacties en verminderde gezichtsscherpte. Als u contactlenzen overweegt, is het belangrijk de mogelijke risico’s en voordelen met uw oogarts te bespreken en een weloverwogen beslissing te nemen op basis van uw individuele behoeften en omstandigheden.