Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Hangende oogleden bij jong en oud

Voor mensen die zachte contactlenzen dragen, kunnen de resultaten van het promotieonderzoek van Isabel Bleyen, oogarts bij het Erasmus MC in Rotterdam, slecht nieuws zijn. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat er een verband is met het dragen van zachte contactlenzen en hangende oogleden. Dat harde lenzen hangende oogleden veroorzaken, was al langer bekend. Wat zijn hangende oogleden precies en door welke factoren ontstaan ze?

Je staat er niet zo vaak bij stil, maar ook je oogleden zijn belangrijk voor een goed zicht. Wanneer de oogleden teveel hangen, kan het gezichtsvermogen afnemen en kan er irritatie in de ogen ontstaan. Daarbij spelen de positie van je oogleden een grote rol bij je uiterlijk.

Oorzaken
Oogleden hebben een hele dunne huid en de huid kan daardoor makkelijk uitrekken. Vaak is veroudering dan ook een oorzaak van hangende oogleden omdat de huid gedurende de tijd uitrekt en er dus een teveel aan huid ontstaat.
Hangende oogleden kunnen veroorzaakt worden wanneer de oogzenuwen, oogspieren of oogpezen zwak zijn. Wanneer hier sprake van is, wordt dit ‘ptosis’ genoemd.
Hangende oogleden kunnen ook veroorzaakt worden door overtollig huid van de oogleden. Dit ontstaan van overtollige huid komt onder andere door veroudering, verslapping of vetophoping in de huid rondom het oog. Deze laatste vorm van hangende oogleden wordt ‘dermatochalasis’ genoemd.
Hangende oogleden kunnen verder ook komen door ontstekingen, vochtophoping, spierziekten, littekenweefsel rondom de ogen, oogkas-aandoeningen, ooggezwellen en het dragen van contactlenzen voor een lange tijd.

Contactlenzen
Hangende oogleden kan dus bij ouderdom voorkomen omdat de spier in het ooglid geleidelijk los laat. Maar ook als je jong bent kan die spier geleidelijk loslaten. Dit kan komen door het langdurig dragen van lenzen.
In 2010 werd het promotieonderzoek van Isabel Bleyen gepresenteerd waaruit bleek dat zachte contactlenzen leiden tot hangende oogleden. De oorzaak hiervan is echter nog niet precies vastgesteld. Harde lenzen veroorzaken ook hangende oogleden en de oorzaak hiervan is dat wanneer men de harde lenzen uit de ogen haalt, aan het bovenooglid wordt getrokken. Hierdoor wordt bij langdurig gebruik van harde contactlenzen het bovenooglid als het ware uitgerekt en waardoor hangende oogleden ontstaan. Aan het onderzoek deden 35 mensen mee tussen de 18 en 50 jaar. Bij 9 mensen was een duidelijk verband te zien dus het dragen van zachte contactlenzen en hangende oogleden.

Klachten
Hangende oogleden kunnen de volgende klachten veroorzaken:
– Zware of dichtvallende oogleden
– Vermoeiende ogen
– Verminderd gezichtsvermogen
– moeilijk aanbrengen van oogmake-up
– hoofdpijn

Behandeling
Wanneer er sprake is van oogzenuwen die niet goed werken, dan kan de oorzaak via een behandeling verholpen worden. In alle andere gevallen kun je kiezen voor een ooglidcorrectie. Bij een ooglidcorrectie wordt het overtollige huid bij de hangende oogleden weggehaald. Als er sprake is van een medische noodzaak, dan wordt de ooglidcorrectie door de zorgverzekeraar vergoed. Als er sprake is van een cosmetische keuze, dan kan men een ooglidcorrectie ondergaan bij een kliniek.

Een voorzorgsmaatregel op jonge leeftijd zou zijn om geen contactlenzen meer te dragen. Hiervoor zou een ooglaserbehandeling een goede optie zijn.