Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Hoe beeldschermen onze ogen aantasten

Onze ogen gaan steeds verder achteruit. Zelfs zo erg, dat verwacht wordt dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is. Een vijfde hiervan zal ook het risico lopen om permanent blind te worden. Oorzaak? Beeldschermen en te weinig zonlicht. Dat komt uit een onderzoek van wetenschappers van het Brien Holden Vision Institute. Zij voorspellen dat de aankomende golf van bijziendheid een groot volksgezondheidprobleem zal worden.

Myopie

Dat mensen steeds slechter gaan zien is geen nieuws. Bijziendheid, met in het bijzonder myopie, is daarmee een veelvoorkomend probleem wereldwijd. In China heeft maar liefst 96% van de jonge mannen hier last van. Dat percentage lag 60 jaar geleden nog op 10-20%. In Europa heeft de helft van de volwassenen last van een bepaalde mate van myopie. Opvallend is dan ook, dat myopie twee keer vaker voorkomt bij Oost-Aziaten dan bij blanken van dezelfde leeftijd.

Beeldschermen en onze ogen

De grootste oorzaak voor myopie is een combinatie van beeldscherm en weinig zonlicht. Dat beeldschermen niet goed zijn voor onze ogen, kon je vast al wel raden. Tegenwoordig staren veel mensen te lang naar beeldschermen en komen zij te weinig buiten. “De toename van myopie en aan myopie gerelateerde complicaties, kan gezien worden als een gevolg van het veranderde gedrag van mensen, in het bijzonder het feit dat mensen minder tijd buiten doorbrengen dan vroeger en steeds langer kijken naar dingen die dichtbij zijn.”

Hoe het komt dat in Aziatische landen het aantal mensen met myopie veel hoger ligt dan in Europa of de VS, heeft de maken met de hoge werkdruk die Aziatische kinderen van jongs af aan wordt opgelegd. Dit komt door het intensieve gebruik van elektronische apparaten in het onderwijssysteem.

Digitale vermoeidheid

Onze ouders zeiden het vroeger al: niet te lang voor de televisie zitten, daar krijg je vierkante ogen van. Hoewel je niet letterlijk vierkante ogen krijgt, zit er wel een kern van waarheid in dat schermen niet goed zijn voor je ogen. Zeker nu we verschillende schermen tegelijk gebruiken. Digitale vermoeidheid is dan ook een veelvoorkomende klacht. Dit is het fysieke ongemak dat je aan je ogen voelt wanneer je 2 of meer uur achter een scherm zit. Dit wordt herkend door wazig zicht, brandende ogen, hoofdpijn en verstoorde slaap. Hoe langer je achter een scherm zit, hoe erger dit wordt. In onderzoek is geconstateerd dat 65% van de Amerikanen digitale vermoeidheid aan de ogen ervaart.

Waar komt dit door?  

Hoe het komt dat schermen zo slecht zijn voor onze ogen heeft te maken met het blauwe licht wat elektrische apparaten uitstralen. Dit blauwe licht, ook wel HEV-licht, is niet per se slecht voor ons. Het zit namelijk ook in daglicht. Een gezonde dosis kan zelfs onze alertheid en prestaties gedurende de dag verhogen. Een overdosis, wat je waarschijnlijk binnenkrijgt met een kantoorbaan, zorgt ervoor dat we ’s avonds slechter in slaap komen. Op de lange termijn kan HEV-licht er dus voor zorgen dat onze ogen er slechter op worden.

Wat kunnen we eraan doen?

Wat kunnen we doen om deze schade zo veel mogelijk te beperken? Allereerst is het belangrijk om dagelijks drie uur blootgesteld te worden aan daglicht. Het blijkt dat dit het risico op bijziendheid aanzienlijk verminderd. Verder is het verstandig om, zeker wanneer je een kantoorbaan hebt, regelmatig een pauze te nemen. Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje. Zo geef je je ogen de kans om even te rusten. Ook is het belangrijk om veel te knipperen, de helderheid van je scherm niet te hoog te zetten en om niet te dicht bij je scherm te zitten. Zo bescherm je je ogen het beste.