Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om de wereld om ons heen te kunnen zien. Of dat nou natuurlijk is, met een bril, lenzen of na een ooglaserbehandeling. Toch ondergaan de hersenen een hele activiteit voordat jij deze wereld op je netvlies te zien krijgt. In een razend tempo, dat wel. Zonder de activiteit van onze hersenen, zouden onze ogen namelijk heel wat anders te zien krijgen. Hoe werken onze ogen nou eigenlijk? Je leest het in dit blog.
De werking van onze ogen
Onze ogen werken zoals ze werken door de aansturing van de hersenen. Het oog zelf vangt licht op uit de omgeving, wat vervolgens op het hoornvlies binnenkomt. De bolle vorm van het hoornvlies zorgt ervoor dat het binnenkomende licht goed op het netvlies te projecteren valt. Het netvlies zorgt er vervolgens voor dat dit licht wordt omgezet in beelden.
Wij zijn ons echter niet bewust van het omzetten van licht in beelden. Dat gebeurt in slechts een fractie van een seconde. Het licht wordt door de oogzenuw doorgezet naar de hersenen waar het in een bewust beeld wordt omgezet. Zonder onze hersenen, zouden wij dus niks zien. Ook bij het zien van diepte worden onze hersenen flink aan het werk gezet. Onze hersenen kunnen diepte projecteren omdat wij met twee ogen zien waarin het beeld een beetje van elkaar verschilt. Met dit verschil in beeld kan de positie van een voorwerp worden bepaald en zijn wij in staat om afstanden te schatten.
De hersenactiviteit
Onze ogen geven drie tot vijf keer per seconde signalen door naar de hersenen. Toch gebruiken onze hersenen meer dan alleen deze signalen, om scherp te kunnen zien. Ook informatie vanuit onze andere zintuigen geven informatie door aan de hersenen waardoor een scherp beeld wordt gevormd op het hoornvlies. Onze herinneringen en verwachtingen spelen daar een rol bij.
Voordat er een scherp beeld op je netvlies wordt gevormd speelt er dus een hoop af in de hersenen. Signalen die worden doorgegeven, licht wat binnenkomt, de combinatie van beeld op je beide ogen… Maar dat is nog niet alles. Beelden die binnenkomen op het netvlies worden namelijk op de kop geprogrammeerd. Onze hersenen draaien dit beeld op hun beurt dan weer voor ons om.
Zien in donker en licht
Dat wij zowel in het donker als in het licht kunnen zien heeft te maken met de kegeltjes en staafjes in ons netvlies. Dit zijn cellen welke ervoor zorgen dat we in elke lichtsituatie kunnen zien. Kegeltjes nemen kleur en contrast waar, waardoor we details kunnen zien. De staafjes nemen licht en donker waar, waardoor we ook in een donkere ruimte goed kunnen zien. Het meeste zien wij vanuit de gele vlek in het midden van het netvlies. Met dit deel zien we tevens het scherpst. Overdag valt dan ook het meeste licht op deze vlek. De meeste kegeltjes bevinden zich dan ook in deze vlek. De andere kegeltjes en staafjes liggen verspreid over het netvlies. Deze zorgen ervoor dat we ook vanuit onze ooghoeken dingen kunnen waarnemen. Dit wordt ook wel het perifere zien genoemd.
Net een fototoestel
In feite werken onze ogen net als een fototoestel. De pupil is daarmee het diafragma. De pupil ligt middenin de iris. Bij veel licht wordt de pupil kleiner en bij weinig licht wordt de pupil groter.
Werken jouw ogen niet zoals behoren, en kan je bijvoorbeeld niet scherp zien? Of heb je een bril of lenzen om scherp te zien? Wellicht kan een ooglaserbehandeling uitkomst bieden. Tijdens een behandeling wordt uw hoornvlies naar de juiste vorm gezet zodat u de beelden om u heen scherp en goed kan waarnemen. Maak vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.
Geen probleem. Je kunt ten alle tijden de test opnieuw doen om een nieuwe calculatie te starten.