Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Waarom zien we dubbel met alcohol op?

Vrijwel iedereen doet het weleens: een borrel drinken. Op een feestje of verjaardag met vrienden, een barbecue of gewoon lekker bij het avondeten. Iedereen weet ook dat alcohol schadelijk kan zijn wanneer je er te veel van drinkt. Het is slecht voor je lever, voor je gezondheid, voor je geest en ook zeker voor je hersenen. Maar is alcohol ook slecht voor je ogen?

Dubbel zien

Wanneer je gedronken hebt gebeuren er rare dingen in je hersenen. Eén daarvan is dat je ineens dubbel gaat zien. Met een borrel te veel op zie je die vriendin naast je niet één, maar twee keer. Hoe dat kan?

Het bijzondere aan dubbel zien, is dat we dit eigenlijk altijd doen. In nuchtere toestand zijn je hersenen echter in staat om deze twee beelden te combineren tot één geheel. Wanneer je te veel hebt gedronken, krijgen je grijze cellen dit niet meer voor elkaar. Daarnaast ben je niet meer goed in staat om je oogspieren te gebruiken, die ervoor zorgen dat je recht kijkt. Door de alcohol draaien je ogen dus alle kanten op en kunnen je hersenen niet meer één beeld van de situatie maken.

Verslappende oogspieren

Naast dubbel zien, ga je door alcohol ook minder zien. In feite verkleind je blikveld. Dit komt doordat je ogen verslappen door de verdovende werking in alcohol. Je focust je nog maar op één ding met een slok te veel op en wie er links en rechts naast je staan ontgaat je volkomen.

Door alcohol zie je over het algemeen slechter. Dit komt omdat je pupillen een stuk trager reageren. In het donker worden je pupillen groter, als er veel licht binnenkomt worden ze juist groter. Dit lukt minder goed wanneer je een borrel op hebt waardoor je dus slechter gaat zien.

Diepte

Wanneer je onder invloed van alcohol bent ga je ook automatisch minder diepte zien. Dit heeft niet direct te maken met je ogen, maar met je hersenen. Wanneer je nuchter bent zie je ook geen diepte, maar wordt door je hersenen berekend hoe ver iets weg staat. Wie gedronken heeft kan minder goed rekenen. Mede daarom is het ook zo gevaarlijk om met een borrel op achter het stuur te stappen.

Naast minder diepte zien, kunnen je ogen ook onbewust gaan knipperen. Door de alcohol ga je met je ogen trekken. Dit is vaak het gevolg van de droge ogen die optreden wanneer je een borrel te veel hebt gehad. Zelfs een glas is al voldoende om symptomen van droge ogen te ondervinden.

En op de lange termijn?

Tevens zijn er problemen die je van alcohol kunt ondervinden op de lange termijn. Deze gevolgen zullen niet na één drankje optreden, maar alleen wanneer je vaak te veel drinkt.

  • Je hebt een grotere kans op cataract vorming.
  • Je hebt een grotere kans op macula degeneratie;
  • Je kan een gebrek aan vitamines krijgen: veel drinken beïnvloedt de opname van vitaminen in de lever. Deze vitaminen zijn essentieel voor het behouden van je zichtvermogen. Hierdoor kan je last krijgen van nachtblindheid, een dunner geworden hoornvlies, cornea perforatie, droge ogen of zelfs blindheid.

 

De oplossing voor al deze problemen is simpel: niet te veel en te vaak drinken!