Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Kan ik blind worden na een ooglaserbehandeling?

Ooglaseren, ook bekend als refractieve chirurgie, is een populaire en effectieve manier om zichtproblemen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme te corrigeren. De procedure maakt gebruik van lasertechnologie om het hoornvlies van het oog te vervormen, waardoor het licht goed op het netvlies wordt gericht en het zicht wordt verbeterd. Hoewel ooglaseren als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om de mogelijke risico’s en bijwerkingen van de procedure te begrijpen.

Een van de ernstigste risico’s van ooglaseren is de mogelijkheid van blindheid. Het risico van blindheid door ooglaseren is echter uiterst klein. Volgens de American Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS) is het risico op blindheid door ooglaseren minder dan 1 op 1 miljoen. Dit betekent dat de kans om blind te worden door ooglaseren uiterst zeldzaam is.

Het is belangrijk op te merken dat ooglaseren enkele risico’s met zich meebrengt, zoals infectie, bloeding of ontsteking, die behandeld kunnen worden. Deze risico’s worden als klein beschouwd en kunnen gemakkelijk worden beheerd met de juiste zorg en follow-up.

Sommige patiënten kunnen last krijgen van visuele aberraties of halo’s, die tijdelijk of permanent kunnen zijn, maar dit zijn geen ernstige bijwerkingen en het komt zelden voor dat er permanente visuele aberraties optreden.

Het is belangrijk te weten dat de beste manier om het risico op complicaties van een ooglaserbehandeling te verminderen is een gekwalificeerde en ervaren chirurg te kiezen. Zorg ervoor dat u de kwalificaties en ervaring van de chirurg onderzoekt voordat u een beslissing neemt. Het is ook belangrijk om de pre- en postoperatieve instructies van de chirurg te volgen om het best mogelijke resultaat te garanderen.

Kortom, ooglaseren is een veilige en effectieve manier om zichtproblemen te corrigeren, maar zoals elke chirurgische ingreep zijn er risico’s aan verbonden. Het risico van blindheid door ooglaseren is uiterst klein, minder dan 1 op 1 miljoen. Het is belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren chirurg te kiezen en om de pre- en postoperatieve instructies van de chirurg op te volgen om het risico op complicaties te minimaliseren. Als u een ooglaserbehandeling overweegt, is het belangrijk om een oogarts te raadplegen om te bepalen of dit voor u de juiste optie is en om uw eventuele zorgen te bespreken.