Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

De leukste weetjes over oogkleuren en karakter

Onze ogen vertellen een hoop over ons. Je ogen verraden vaak wat je denkt en emoties zijn als eerste in onze ogen af te lezen. Maar wist je dat je ogen ook veel zeggen over je karakter? Veel daarvan wordt bepaald door je oogkleur. Hoewel ogen meestal worden geschaald onder de kleuren blauw, bruin, groen of grijs zijn ieders ogen uniek. Iedereen heeft een andere kleur ogen en dat is wat 9 van de 10 keer aantrekkelijk wordt gevonden aan een persoon.

Ogen en hersenen

Door een studie van een Zweedse universiteit werd aangetoond dat de oogkleur wordt bepaald door hetzelfde gen dat de voorste kwabben van de hersenen vormt. De ogen zijn dan ook zo nauw verbonden met de hersenen dat dit eigenlijk het enige deel is van het brein wat we aan de buitenkant kunnen zien. Je ogen zeggen dan ook veel over jezelf, je gedachtes en je gevoelens.

Blauwe ogen

Mensen met blauwe ogen hebben een enorme familie. Tienduizend jaar geleden had iedereen bruine ogen, totdat iemand door een genmutatie blauwe ogen kreeg. De blauwe ogen werden doorgegeven aan zijn kinderen, en zo zijn blauwe ogen de wereld in gekomen. Alle mensen met blauwe ogen hebben dan ook een stukje DNA wat met elkaar overeenkomt.

Wat een blauwe oogkleur over je karakter zegt? Vaak worden mensen met blauwe ogen als hoffelijk en sexy gezien, maar niet als intelligent. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dat waar is. Blauwogige mensen hebben vaak een sterke innerlijke kracht en kunnen mensen goed aanvoelen. Een andere kant van die sterke innerlijke kracht is dat vrouwen met blauwe ogen een bevalling vaak beter kunnen verdragen.

Andere leuke feitjes over blauwe ogen: zij kunnen beter tegen alcohol maar maken ook vaker misbruik van alcohol. Mensen met blauwe ogen kunnen dan weer wel minder goed tegen licht, wat komt door de mindere hoeveelheid pigment.

Bruine ogen

De bruine oogkleur is de oogkleur die wereldwijd verreweg het meest voorkomt. Ook was dit vroeger de enige oogkleur: alle andere kleuren stammen ervan af. Wat bijzonder is in het karakter van mensen met bruine ogen is dat zij vaak door de buitenwereld worden gezien als leidersfiguren. Ook stralen zij meer vertrouwen uit. Dit komt door het stofje melanine in huid en lichaam. Hoe meer van dit stofje, hoe donkerder de ogen en des te sneller de hersenen werken.

Hoewel mensen met blauwe ogen beter tegen alcohol kunnen, raken mensen met bruine ogen minder snel verslaafd aan alcohol. Juist omdat zij sneller dronken worden, stoppen zij ook sneller met drinken, wat ervoor zorgt dat zij minder snel verslaafd raken aan alcohol.

Groene ogen

Een groene oogkleur is de meest zeldzame oogkleur. Groene ogen worden vaak gezien als de ultieme jackpot. Mensen met deze oogkleur zouden namelijk beschikken over de leiderscapaciteiten van mensen met bruine ogen en over de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen. Bovendien zijn mensen met groene ogen vaak erg creatief.

In tegenstelling tot blauwe en bruine ogen, verraden groene ogen veel minder over je persoonlijkheid. Ze weerspiegelen wel een heleboel gedachtes maar deze kan een ander vaak niet raden. Mensen met groene ogen zijn vaak gedreven en erg gepassioneerd, maar zij zijn ook vaker jaloers. Hierdoor kunnen zij zich vaak vijandig of agressief opstellen. Ook worden mensen met groene ogen vaak omschreven als charmant en aantrekkelijk.

Grijze ogen

Ook mensen met grijze ogen zijn vaak lastig om af te lezen. Zij zijn een variant op blauwe ogen. Mensen met grijze ogen zijn vaak moeilijk in te schatten. Zij kunnen evenwichtig zijn, in zichzelf gekeerd of een dubbele persoonlijkheid hebben. Ze zijn vaak moeilijk om te benaderen, maar daarentegen zijn zij de trouwste vrienden op aarde.

Ook kunnen mensen met grijze ogen vaak beter omgaan met pijn en stress. De kans op een depressie of burn-out is bij mensen met grijze ogen vaak kleiner. Van moodswings hebben mensen met grijze ogen wel vaak last, maar zij blijven vaak niet in een negatieve mood hangen.

Je oogkleur vertelt dus heel veel over je persoonlijkheid en je karakter! Oogkleuren zijn dan ook heel bijzonder en maken een persoon uniek. Echter kunnen de karaktertrekken bij een persoon erg verschillen. Het is dan ook niet zo dat mensen met bruine ogen nooit verslaafd kunnen raken aan alcohol. Wat voor oogkleur heb jij?