Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Waarom ooglaseren niet aanbevolen is voor kinderen

Ooglaseren is een populaire en effectieve manier om zichtproblemen te corrigeren, maar het wordt niet aanbevolen voor kinderen. Hoewel veel kinderen lijden aan oogproblemen die met ooglaseren gecorrigeerd zouden kunnen worden, is de procedure om verschillende redenen niet geschikt voor kinderen.

Leeftijdsbeperkingen: De eerste reden waarom ooglaseren niet aanbevolen wordt voor kinderen is dat er leeftijdsbeperkingen zijn voor de procedure. De meeste ooglaserchirurgen voeren de procedure niet uit bij patiënten jonger dan 18 jaar. Dit is omdat de ogen van kinderen nog groeien en veranderen, en de resultaten van de procedure mogelijk niet permanent zijn. Bovendien kan het risico op complicaties groter zijn bij kinderen, omdat hun ogen gevoeliger zijn voor de laser.

Het risico van gezichtsverlies: Een andere reden waarom ooglaseren bij kinderen wordt afgeraden, is het risico van gezichtsverlies. De ogen van kinderen zijn nog in ontwikkeling en de procedure kan een negatieve invloed hebben op hun gezichtsvermogen. Bovendien zijn kinderen mogelijk niet in staat om de risico’s van de procedure en de mogelijke resultaten volledig te begrijpen, wat ertoe kan leiden dat zij een beslissing nemen die niet in hun belang is.

Noodzaak voor herhaalde procedures: De ogen van kinderen blijven veranderen en ontwikkelen tijdens hun groei, en dit kan resulteren in de behoefte aan herhaalde procedures. Dit betekent dat kinderen die een ooglaserbehandeling ondergaan, in de toekomst mogelijk aanvullende procedures moeten ondergaan, wat duur en tijdrovend kan zijn en tot verdere complicaties kan leiden.

Alternatieve oplossingen: In plaats van ooglaseren zijn er alternatieve oplossingen voor kinderen met gezichtsproblemen, waaronder brillen en contactlenzen. Deze oplossingen zijn minder ingrijpend en meestal veel veiliger voor kinderen, omdat ze niet dezelfde risico’s met zich meebrengen als ooglaseren. Bovendien zijn ze vaak minder duur en flexibeler, zodat kinderen hun dagelijkse activiteiten ongestoord kunnen voortzetten.

Kortom, ooglaseren kan een goede oplossing zijn voor volwassenen met zichtproblemen, maar wordt niet aanbevolen voor kinderen. De ogen van kinderen zijn nog in ontwikkeling en de procedure kan leiden tot permanent gezichtsverlies of de noodzaak van herhaalde procedures. In plaats van ooglaseren kunnen kinderen met gezichtsproblemen beter alternatieve oplossingen overwegen, zoals een bril of contactlenzen, die veiliger en flexibeler zijn. Als ouder is het belangrijk om met de oogarts van uw kind te praten over de beste oplossing voor het gezichtsvermogen van uw kind en een weloverwogen beslissing te nemen op basis van nauwkeurige informatie en professioneel advies.