Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Wanneer je kind slechte ogen heeft

Meer dan de helft van de mensen in Nederland heeft een oogafwijking. Op oudere leeftijd draagt zelfs meer dan 90% procent van de mensen een bril of contactlenzen. Naarmate je ouder wordt, gaan je ogen er op achteruit. Toch zijn er ook veel jonge bril- of lenzendragers. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de ouders de ogen van hun kind tussen de 0 en 12 nog nooit heeft laten controleren, terwijl dat wel belangrijk is. Je leest er alles over in dit blog.

Signalen

Er zijn een aantal dingen wat erop kan wijzen dat je kind een oogafwijking heeft. Klaagt hij of zij vaak over hoofdpijn? Houd je kind zijn of haar boek of telefoon wel erg dicht voor het gezicht? Merk je dat je kind de verkeersborden, of dat wat op het schoolbord staat slecht kan lezen? Dit zijn allemaal signalen van slecht zicht. Bij een opticien kan je de ogen van je kind meestal gratis laten meten. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer je voorkomt dat de ogen van je kind er in de toekomst verder op achteruit gaan.

Waarom is het belangrijk?

Niet alleen is slecht zicht vervelend voor je zoon of dochter, ook kan het leiden tot vervelende situaties welke voorkomen hadden kunnen worden. Zo kan slecht zicht leiden tot te veel inspanning met hoofdpijn tot gevolg, en gaan je ogen er sneller op achteruit wanneer je niks aan slecht zicht doet. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je kind goed kan lezen wat er op het schoolbord staat. Kan hij of zij dit niet, zal dat grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Misschien wordt je kind dan wel minder slim ingeschat dan hij of zij werkelijk is.

Naast deze problemen is slecht zicht ook zeer gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan slecht zicht in het verkeer. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verkeerssituaties, auto’s over het hoofd zien of afstand verkeerd inschatten. Dit moet natuurlijk altijd voorkomen worden.

Wat kan je eraan doen?

Wanneer je kind een oogafwijking heeft, is er tot zijn of haar achttiende levensjaar niks anders aan te doen dan een bril of lenzen. In de meeste gevallen kiezen kinderen voor een bril. Belangrijk is dat je de ogen van je kind vanaf acht jaar ieder jaar laat controleren, zodat je zeker weet dat hij of zij goed ziet. Tussen de acht en twaalf jaar word je kind meestal behandeld door een optometrist, en vanaf twaalf jaar door een opticien. Is je kind jonger dan acht? Dan is het verplicht dat hij of zij naar een oogarts in het ziekenhuis gaat.

Vanaf het achttiende levensjaar komt een kind in aanmerking voor het laseren van de ogen. Het kind, of inmiddels jongvolwassene, is dan bij Visus levenslang gegarandeerd van goed zicht. Kinderen onder de achttien jaar worden niet gelaserd omdat zij nog in de groei zijn en het dan wellicht niet het gewenste resultaat geeft. Dus tot die tijd zit hij of zij vast aan een bril of contactlenzen. Een troost: brillen zijn hartstikke in de mode!