Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Wat is astigmatisme?

Om duidelijk te kunnen zien, moet het licht – dat het oog binnenvalt – gebroken worden en op één plek op het netvlies gebundeld worden. Bij astigmatisme/cilinderafwijking ontstaan er meerdere brandlijnen die voor en/of achter het netvlies terechtkomen.

Symptomen astigmatisme

Astigmatisme verstoort en vervaagt zowel het zicht dichtbij als veraf. Wanneer astigmatisme niet gecorrigeerd wordt, zal het vooral na het lezen of na andere visuele inspanningen, hoofdpijn of vermoeide ogen veroorzaken. Wazig zien is een veelvoorkomend symptoom van ongecorrigeerd astigmatisme.

Waardoor wordt cilinderafwijking veroorzaakt?

Het oog wordt aan de voorkant gevormd door het transparante hoornvlies. Het bundelt het licht, laat het door en beschermt het oog bovendien tegen infecties en schade. Slechts wanneer het hoornvlies de juiste vorm heeft, kan het licht, dat het oog binnenkomt, op de juiste manier gebroken worden. Wanneer het hoornvlies niet aan beide zijden gelijk is maar aan de ene kant bijvoorbeeld vlakker en de andere kant krommer is, zal het licht dat erop valt niet op de juiste manier breken. Met als gevolg dat het netvlies, dat zich aan de achterzijde van het oog bevindt, een vervormd beeld ontvangt. De persoon in kwestie zal met dat oog minder scherp kunnen zien. Het hoornvlies van iemand met astigmatisme heeft meestal een langwerpige (ovale) vorm in plaats van een perfecte bolvorm. Een pingpongbal heeft de perfecte vorm, terwijl een rugbybal een ei of een ovale vorm heeft. Als het hoornvlies een ovale vorm heeft, zal het licht niet op één plek, maar op twee plekken van het netvlies terechtkomen.

Tot hoeveel dioptrieën cilinderafwijking kan worden gecorrigeerd?

TransPRK: tot -3
IntraLASIK: tot -6
Lensimplantatie: tot -6

Lensimplantatie: tot -6