Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

ReLEx SMILE

De RelexSmile behandeling is de derde generatie laserbehandeling.  We bieden deze behandeling aan naast Intralasik en TransPrk laserbehandeling.

ReLEx SMILE is een nieuwe lasertechniek waarbij afwijkingen in het gezichtsvermogen op een niet ingrijpende manier gecorrigeerd worden. ReLEx SMILE is volledig lasergestuurd en zonder de zogenoemde flaptechniek.

De behandeling vindt altijd plaats op onze hoofdvestiging in Rotterdam.

Op de dag van de behandeling zullen meerdere mensen op hetzelfde tijdstip een afspraak hebben.

Allereerst worden uw gegevens nog een keer doorgenomen en eventueel aanvullende of extra metingen gedaan worden. Daarna krijgt u uitleg over de behandeling, deze uitleg gebeurt in groepsverband.

iris-scan-search

Voor de behandeling

Voorbereiding
 • Indien u zachte contactlenzen draagt, dient u deze minimaal 14 dagen voorafgaand aan de behandeling uit te laten
 • Indien u harde (zuurstofdoorlatende) contactlenzen draagt dient u deze minimaal vier weken voorafgaand aan de behandeling uit te laten.
 • Nachtlenzen dienen minimaal 6 weken voor de behandeling uitgelaten te worden.
 • Wij adviseren u het gebruik van omega 3 capsules op basis van visolie te gebruiken. Dit product zorgt voor een betere traanfilm stabiliteit. ( 1x per dag 250 mg)
 • Uw ogen mogen tijdens de behandeling niet zijn opgemaakt. Kleine make-up deeltjes kunnen namelijk in het operatiegebied terechtkomen en een ontsteking veroorzaken. Wij adviseren u een dag voor de behandeling geen make-up meer te dragen en de ooglidranden goed schoon te maken.
 • U mag niet uw wimpers laten verven of nepwimpers (extensions) laten plaatsen binnen 2 weken voor de behandeling. 4 weken na de behandeling mag u weer uw wimpers laten verven of extensions laten plaatsen.
 • Kom uitgerust naar de behandeling.
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen parfum, aftershave en/of dagcrème.
 • Draag gemakkelijk zittende kleding tijdens de behandeling. Vermijd wol en kleding met veel loszittende vezels, deze kunnen namelijk het operatiegebied verontreinigen. De ruimte heeft een constante temperatuur van 18 graden, houdt daarmee rekening met uw kledingkeuze.
 • Neem uw zonnebril en pet mee. Na de behandeling kunt u extra gevoelig zijn voor licht. Een zonnebril beschermt uw ogen tevens tegen UVA- en UVB-straling. Deze lichtgevoeligheid kan de eerste dagen vrij intens zijn. Draag de zonnebril naar eigen behoefte (ook eventueel binnenshuis).
 • Na de behandeling kunt u niet zelfstandig naar huis. U dient een begeleider mee te nemen.
 • U dient het informed consent (de behandelovereenkomst) goed door te nemen. Op de dag van de behandeling zal u gevraagd worden een informed consent te ondertekenen.
Behandeling stap voor stap
Werkwijze bij de ReLEx SMILE behandeling

Visus oogkliniek geeft standaard geen kalmeermiddel. Als u dit toch wenst dan kunt u hier om vragen.Wij geven dan diazepam. Diazepam kan naast het gewenste effect ook negatief werken. U tekent bij ons voor het gebruik van diazepam.

Stap 1
U krijgt een jasje aan, een muts op en speciale overschoenen. U krijgt uitleg over de behandeling.

Stap 2
De oogarts of assistente druppelt verdovende oogdruppels in het oog om het oog gevoelloos te maken. Daarna desinfecteert hij het oog met jodium. U krijgt een steriel afdekdoek over het gezicht.

De oogarts controleert nogmaals de instellingen en wijst u op het fixatielichtje waarnaar u moet kijken. Er wordt vervolgens een ringetje op het oog geplaatst. De Visumax laser zal dan in enkele seconden een dun stukje weefsel creëren in de vorm van een lens.

Als u tijdens dit proces knijpt met de ogen of als u uw ogen beweegt kunt u het ringetje eraf duwen. Wij zullen het ringetje opnieuw moeten plaatsen, dit heeft geen consequenties voor de behandelresultaat

Stap 3

De Visumax laser zal in enkele seconden een dun stukje weefsel creëren in de vorm van een lens (lenticule).

Stap 4
De oogarts zal dit dunne stukje weefsel (lentikel) onder het hoornvlies vandaan halen door een opening van minder dan 4 mm. Er hoeft bij de ReLEx SMILE geen flap te worden gesneden. Doordat het lentikel met een minimaal invasieve procedure wordt verwijderd, verandert de vorm van het hoornvlies met als resultaat dat de lichtbrekingsfout van het oog wordt gecorrigeerd.

Stap 5                                                                                                                            De oogarts zal het oog vervolgens druppelen met antibioticadruppels en spoelen met oogspoelvloeistof. Hierna wordt het steriele afdekdoek verwijderd, aangezien hier een plakrand opzit kan dit even vervelend zijn.

Stap 6
Na de laserbehandeling gaat u naar een kamer, waar u tot rust kunt komen. Daar krijgt u de medicatie die u na de behandeling nodig heeft. Ook krijgt u uitleg hoe u deze dient te gebruiken.

Stap 7
Voordat u naar huis gaat, worden de ogen nog gecontroleerd. Alleen als het oog er goed uitziet mag u naar huis. Heel soms is het nodig om nog een klein restje weg te halen, daarvoor moet u weer terug naar de OK.

Hoe lang duurt de behandeling?
De feitelijke behandeling neemt ongeveer een 15 minuten in beslag. In totaal bent u 1,5-2 uur aanwezig in de kliniek. 

De medewerkers van Visus Oogkliniek voeren altijd op een behandeldag nog een laatste controle uit op geschiktheid van de gekozen behandeling voor uw oog/situatie. Hierdoor kan het voorkomen dat op een behandeldag de behandeling nog geannuleerd, gewijzigd of verzet wordt. We zullen met u de reden hiervan bespreken. Ook wanneer de apparatuur niet voldoet aan de hoge kwaliteitseisen zullen we noodgedwongen de behandeling moeten verzetten. Uiteraard zal Visus Oogkliniek zijn uiterste best doen om bovenstaande vervelende situaties tot een minimum te beperken.

iris-scan-approved-1

Na de behandeling

Voorschriften na de behandeling

Na de behandeling hoeft u uw ogen niet dicht te houden, maar het mag wel.
De eerste uren na de behandeling zullen uw ogen tranen. Ook kunt u een branderig gevoel hebben of hoofdpijn hebben. Tevens kan het zijn dat u uw ogen niet open kunt houden. U kunt het idee hebben dat er iets in het oog zit. Sommige patiënten ervaren het als hevige pijn. Dit zijn normale verschijnselen die in de regel na ca. 5 uur verdwijnen. U kunt naar eigen behoefte een pijnstillend middel als paracetamol innemen.

Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling.

 • De eerste 24 uur mag u niet douchen (het hoofd en haar dienen droog te blijven) of baden. De 3 dagen er na mag u wel douchen of baden alleen zonder dat er water in de ogen komt.
 • Gedurende de eerste 24 uur kunt u wazig zien. Dit zal geleidelijk verbeteren; het wazig zien kan soms ook nog voorkomen gedurende de eerste weken na de behandeling.
 • In de ogen wrijven dient 3 dagen vermeden te worden.
 • Draag uw zonnebril na de behandeling. Dit is ter bescherming van de ogen tegen UVA- en UVB- straling en om te voorkomen dat er vuildeeltjes in het oog kunnen komen. Dit is vooral de eerste 2 weken aan te raden.
 • Wij adviseren om gedurende 1 week ’s nachts een beschermbril te dragen. Deze beschermbril krijgt u van ons mee op de behandeldag.
 • Na 1 week mag u weer make-up gebruiken. Waterproof make-up mag weer na 3 weken. Wees echter de eerste twee weken voorzichtig met gebruik van mascara en oogschaduw: dit moet ook weer verwijderd worden zonder te veel of te hard te wrijven. Als u nog last heeft van een droge ogen gevoel of nog vaak rode ogen heeft kunt u beter het gebruik van make-up uitstellen.
 • Vermijd tot 2 weken na de behandeling rokerige en stoffige ruimtes.
 • De eerste 2 weken mag u niet onder de zonnebank. Daarna is het beter uw ogen met een speciaal brilletje te beschermen.
 • U kunt beter de eerste 2 weken niet naar de sauna gaan.
 • Indien u in stoffige ruimten werkt of die vaak betreedt dient u de eerste 2 weken daar een beschermbril te dragen.
 • Pas op met activiteiten zoals tuinieren de eerste twee weken. Hierbij kan stof/zand in het oog komen en er kan een tak in het oog komen.
 • Indien u 40 jaar of ouder bent, is het mogelijk dat u nu voor het lezen een leesbril nodig heeft waar u die voorheen niet nodig had. Bij het vooronderzoek bent u hierover geïnformeerd, zie ook punt 5 Additionele behandelmethoden bij een ooglaserbehandeling in dit document.

Bij sporten adviseren wij het volgende:
De eerste 3 dagen helemaal niet te sporten. De eerste 2 weken de volgende sporten/activiteiten niet uit te voeren:

 • Zwemmen zowel in zout als in chloorwater.
 • Sauna en zonnebank.
 • Duiken

Voor specifieke sporten of bij twijfel kunt u de arts of kliniek raadplegen via 0800 0088.

Wat kunt u verwachten de eerste weken na de behandeling:

De snelheid van het herstel is per persoon verschillend. Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling. Het zicht is over het algemeen binnen een dag al goed, maar kan de eerste weken wel wisselend zijn. De meeste mensen gaan na 3 dagen weer aan het werk. Het definitieve resultaat zal na 4-6 maanden zijn bereikt.

We zien vaak direct na de behandeling een lichte overreactie door zwelling van het behandelde oppervlak. Bij een initiële minsterkte (-) houdt dit in dat u tijdelijk een beetje in de plus (+) terecht komt: hierdoor kan het leeswerk tijdelijk iets moeizamer gaan.
Bij een initiële plussterkte (+) kunt u tijdelijk in de min (–) uitkomen: hierdoor zal de verte nog niet meteen heel scherp zijn.

De eerste maanden na de behandeling is het gebruikelijk dat u lichtverstrooiing (glare of halo voornamelijk in schemer/donker) waarneemt en dat het oog droog aanvoelt. Deze bijwerkingen zullen in de regel vanzelf verdwijnen.
Tevens kunt u lichtgevoeliger zijn en kan het zijn dat uw sterkte nog niet gestabiliseerd is.

De eerste 6 maanden na de behandeling kan het zicht bij veel computergebruik en/of veel autorijden wisselend ervaren worden. U kunt dan extra kunsttranen druppelen. Het volgen van het druppelprotocol is erg belangrijk. 

Tijdens de controles zullen wij uw herstel in de gaten houden. Bij een zeer klein percentage mensen (< 2%) komt de sterkte niet uit zoals besproken en gehoopt. Visus Oogkliniek zal bij een bewezen stabiele oogmeting samen met u bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een herbehandeling. In de regel zal een herbehandeling niet binnen het eerste jaar van de initiële behandeling uitgevoerd worden. Als u na 2 weken nog steeds vaker moet druppelen dan in het schema staat neemt u dan contact op met de kliniek. Wij kunnen u dan een iets dikkere kunsttraan voorschrijven. 

Ontslagbrief huisarts
Op de behandeldag krijgt u een ontslagbrief voor uw huisarts mee. Deze brief dient u af te geven aan uw huisarts.

color-picker-2

Nazorg

Medicatie
Smile, welke druppels te gebruiken?

Om ooglaserbehandelingen voor een groter publiek toegankelijk te maken, vergoeden veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering een deel van de kosten van uw behandeling. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat u voor een medische indicatie in aanmerking komt en dat uw behandeling vanuit de basisverzekering wordt betaald. Tijdens ons uitgebreid vooronderzoek kunnen wij vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Welke medicatie moet u gebruiken en wanneer?

Na de ooglaserbehandeling gebruikt u druppels om het herstel van het hoornvlies te bevorderen. U krijgt van ons een aantal medicijnen mee. Deze medicijnen worden door de oogarts voorgeschreven en door de huisapotheek van de kliniek gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. De eventuele eigen bijdrage en kosten hiervoor zijn voor rekening van de patiënt. 

 

Voor een herhalingsrecept kunt u terecht op onze website: www.visusoogkliniek.nl/herhalingsrecept

Let op!

Indien uw arts afwijkt van de standaard medicatie zoals beschreven op deze pagina, volg dan het advies van uw arts en negeer deze pagina.


Hylan (kunsttraan)

De Hylan druppels zijn oogbevochtigende druppels zonder conserveringsmiddelen. Deze dienen om het oog te bevochtigen en uitdroging te voorkomen, tevens zullen de Hylan druppels het comfortniveau van uw ogen verbeteren. In de eerste vier dagen na de behandeling adviseren wij u deze druppels ieder kwartier toe te dienen in de tijd dat u wakker bent. Na uw eerste nacontrole adviseren wij deze druppels af te bouwen naar ongeveer ieder uur één druppel per oog tot ongeveer zes weken na de behandeling.

Naast het gewenste effect kan Hylan bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer tien procent van de mensen. De belangrijkste bijwerkingen zijn een licht branderig gevoel en wazig zicht tijdens en net na het indruppelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn.

Om de druppels goed te laten inwerken, moet u tussen het druppelen van de verschillende druppels minstens vijf minuten wachten.

Veel mensen vinden het fijn om Hylan in de koelkast te bewaren, de koude druppel geeft een verkoelend effect.

Advies: Omega 3 capsules op basis van visolie gebruiken tot minimaal 6 maanden na de behandeling.

 • Tot dag 7 na behandeling Minimaal elk half uur een druppel in ieder oog.
 • Tot dag 14 na behandeling Elk uur een druppel in ieder oog.
 • Tot 3 mnd na behandeling 6 tot 12 keer per dag, afhankelijk van uw behoefte.

De mate van gebruik van Hylan is per persoon verschillend. Wanneer u bijvoorbeeld last heeft van droge ogen of veel beeldschermwerk doet. Wij adviseren om achter de computer regelmatig een beeldschermpauze in te lassen en erop te letten om regelmatig te knipperen met de ogen. Tevens kunt u het onderstaande schema  gebruiken.

 

 • Tot dag 7 na behandeling
 • Minimaal elk kwartier een druppel in ieder oog.
 • Tot dag 14 na behandeling
 • Ieder half uur een druppel in ieder oog.
 • Tot 3 mnd na behandeling
 • 12 tot 20 keer per dag, afhankelijk van uw behoefte.

Tobradex

De Tobradex oogdruppels worden na de Smile behandeling gebruikt ter preventie van onstekingsverschijnselen en infecties. Op de behandeldag (dag=0) direct na behandeling gebruikt u de Tobradex druppels ieder uur totdat u gaat slapen, per druppelmoment één druppel in ieder oog, tot aan de eerste dagcontrole.

Vanaf de volgende dag (dag=1) al start u met het afbouwen van deze druppels. De Tobradex druppels worden op dag 1 nog maar acht maal daags gebruikt. Per dag bouwt u deze druppels af door 1 druppel in mindering te brengen, dus dag 2 gebruikt u nog maar zeven druppels, dag 3 gebruikt u nog maar zes druppels, enzovoorts.  Probeert u de Tobradex druppels voldoende over de dag te verspreiden in de tijd dat u wakker bent.

Naast het gewenste effect kan Tobradex ook bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer 5% van de mensen. De belangrijkste bijwerkingen zijn oogpijn, oogirritatie, roodheid van het oog of ooglid en/of een abnormaal gevoel in het oog.

 • Op de behandeldag elk uur 1 druppel per oog tot u gaat slapen
 • 1e dag na behandeling 8 x 1 druppel per oog/per dag
 • 2e dag na behandeling 7 x 1 druppel per oog/per dag
 • 3e dag na behandeling 6 x 1 druppel per oog/per dag
 • 4e dag na behandeling 5 x 1 druppel per oog/per dag
 • 5e dag na behandeling 4 x 1 druppel per oog/per dag
 • 6e dag na behandeling 3 x 1 druppel per oog/per dag
 • 7e dag na behandeling 2 x 1 druppel per oog/per dag
 • 8e dag na behandeling 1 x 1 druppel per oog/per dag
 • 9e dag na behandeling Stop met het gebruik van Tobradex
Tips voor oogdruppelen
Oogdruppelen bij uzelf
Hoe een ander te druppelen?

Volg de volgende stappen:

 1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of met papier.
 2. Ga zitten en neem het flesje oogdruppels in uw schrijfhand.
 3. Trek met de toppen van uw vingers van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat een gootje ontstaat.
 4. Buig uw hoofd achterover en kijk naar boven (richting uw wenkbrauw). Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, ga dan liggen.
 5. Zet uw hand met het flesje bovenop de hand die het gootje maakt. Breng het flesje boven uw oog. Voorkom hierbij aanraking van het flesje met het oog, de oogleden en de wimpers.
 6. Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 7. Sluit uw oog (niet knijpen). U kunt weer rechtop zitten.
 8. Vervolgens drukt u uw traanbuis dicht gedurende 1 minuut, door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog (aan de neuskant) te drukken. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk van de oogdruppel in uw neus en keelholte terecht komt.
 9. Was uw handen met zeep en droog ze af met een schone handdoek of met papier