Visus oogkliniek geeft standaard geen kalmeermiddel. Als u dit toch wenst dan kunt u hier om vragen.Wij geven dan diazepam. Diazepam kan naast het gewenste effect ook negatief werken. U tekent bij ons voor het gebruik van diazepam.
Stap 1
U krijgt een jasje aan, een muts op en speciale overschoenen. U krijgt uitleg over de behandeling.
Stap 2
De oogarts of assistente druppelt verdovende oogdruppels in het oog om het oog gevoelloos te maken. Daarna desinfecteert hij het oog met jodium. U krijgt een steriel afdekdoek over het gezicht.
De oogarts controleert nogmaals de instellingen en wijst u op het fixatielichtje waarnaar u moet kijken. Er wordt vervolgens een ringetje op het oog geplaatst. De Visumax laser zal dan in enkele seconden een dun stukje weefsel creëren in de vorm van een lens.
Als u tijdens dit proces knijpt met de ogen of als u uw ogen beweegt kunt u het ringetje eraf duwen. Wij zullen het ringetje opnieuw moeten plaatsen, dit heeft geen consequenties voor de behandelresultaat
Stap 3
De Visumax laser zal in enkele seconden een dun stukje weefsel creëren in de vorm van een lens (lenticule).
Stap 4
De oogarts zal dit dunne stukje weefsel (lentikel) onder het hoornvlies vandaan halen door een opening van minder dan 4 mm. Er hoeft bij de ReLEx SMILE geen flap te worden gesneden. Doordat het lentikel met een minimaal invasieve procedure wordt verwijderd, verandert de vorm van het hoornvlies met als resultaat dat de lichtbrekingsfout van het oog wordt gecorrigeerd.
Stap 5 De oogarts zal het oog vervolgens druppelen met antibioticadruppels en spoelen met oogspoelvloeistof. Hierna wordt het steriele afdekdoek verwijderd, aangezien hier een plakrand opzit kan dit even vervelend zijn.
Stap 6
Na de laserbehandeling gaat u naar een kamer, waar u tot rust kunt komen. Daar krijgt u de medicatie die u na de behandeling nodig heeft. Ook krijgt u uitleg hoe u deze dient te gebruiken.
Stap 7
Voordat u naar huis gaat, worden de ogen nog gecontroleerd. Alleen als het oog er goed uitziet mag u naar huis. Heel soms is het nodig om nog een klein restje weg te halen, daarvoor moet u weer terug naar de OK.
Hoe lang duurt de behandeling?
De feitelijke behandeling neemt ongeveer een 15 minuten in beslag. In totaal bent u 1,5-2 uur aanwezig in de kliniek.
De medewerkers van Visus Oogkliniek voeren altijd op een behandeldag nog een laatste controle uit op geschiktheid van de gekozen behandeling voor uw oog/situatie. Hierdoor kan het voorkomen dat op een behandeldag de behandeling nog geannuleerd, gewijzigd of verzet wordt. We zullen met u de reden hiervan bespreken. Ook wanneer de apparatuur niet voldoet aan de hoge kwaliteitseisen zullen we noodgedwongen de behandeling moeten verzetten. Uiteraard zal Visus Oogkliniek zijn uiterste best doen om bovenstaande vervelende situaties tot een minimum te beperken.
Na de behandeling hoeft u uw ogen niet dicht te houden, maar het mag wel.
De eerste uren na de behandeling zullen uw ogen tranen. Ook kunt u een branderig gevoel hebben of hoofdpijn hebben. Tevens kan het zijn dat u uw ogen niet open kunt houden. U kunt het idee hebben dat er iets in het oog zit. Sommige patiënten ervaren het als hevige pijn. Dit zijn normale verschijnselen die in de regel na ca. 5 uur verdwijnen. U kunt naar eigen behoefte een pijnstillend middel als paracetamol innemen.
Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling.
Bij sporten adviseren wij het volgende:
De eerste 3 dagen helemaal niet te sporten. De eerste 2 weken de volgende sporten/activiteiten niet uit te voeren:
Voor specifieke sporten of bij twijfel kunt u de arts of kliniek raadplegen via 0800 0088.
De snelheid van het herstel is per persoon verschillend. Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling. Het zicht is over het algemeen binnen een dag al goed, maar kan de eerste weken wel wisselend zijn. De meeste mensen gaan na 3 dagen weer aan het werk. Het definitieve resultaat zal na 4-6 maanden zijn bereikt.
We zien vaak direct na de behandeling een lichte overreactie door zwelling van het behandelde oppervlak. Bij een initiële minsterkte (-) houdt dit in dat u tijdelijk een beetje in de plus (+) terecht komt: hierdoor kan het leeswerk tijdelijk iets moeizamer gaan.
Bij een initiële plussterkte (+) kunt u tijdelijk in de min (–) uitkomen: hierdoor zal de verte nog niet meteen heel scherp zijn.
De eerste maanden na de behandeling is het gebruikelijk dat u lichtverstrooiing (glare of halo voornamelijk in schemer/donker) waarneemt en dat het oog droog aanvoelt. Deze bijwerkingen zullen in de regel vanzelf verdwijnen.
Tevens kunt u lichtgevoeliger zijn en kan het zijn dat uw sterkte nog niet gestabiliseerd is.
De eerste 6 maanden na de behandeling kan het zicht bij veel computergebruik en/of veel autorijden wisselend ervaren worden. U kunt dan extra kunsttranen druppelen. Het volgen van het druppelprotocol is erg belangrijk.
Tijdens de controles zullen wij uw herstel in de gaten houden. Bij een zeer klein percentage mensen (< 2%) komt de sterkte niet uit zoals besproken en gehoopt. Visus Oogkliniek zal bij een bewezen stabiele oogmeting samen met u bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een herbehandeling. In de regel zal een herbehandeling niet binnen het eerste jaar van de initiële behandeling uitgevoerd worden. Als u na 2 weken nog steeds vaker moet druppelen dan in het schema staat neemt u dan contact op met de kliniek. Wij kunnen u dan een iets dikkere kunsttraan voorschrijven.
Ontslagbrief huisarts
Op de behandeldag krijgt u een ontslagbrief voor uw huisarts mee. Deze brief dient u af te geven aan uw huisarts.
Om ooglaserbehandelingen voor een groter publiek toegankelijk te maken, vergoeden veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering een deel van de kosten van uw behandeling. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat u voor een medische indicatie in aanmerking komt en dat uw behandeling vanuit de basisverzekering wordt betaald. Tijdens ons uitgebreid vooronderzoek kunnen wij vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.
Na de ooglaserbehandeling gebruikt u druppels om het herstel van het hoornvlies te bevorderen. U krijgt van ons een aantal medicijnen mee. Deze medicijnen worden door de oogarts voorgeschreven en door de huisapotheek van de kliniek gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. De eventuele eigen bijdrage en kosten hiervoor zijn voor rekening van de patiënt.
Voor een herhalingsrecept kunt u terecht op onze website: www.visusoogkliniek.nl/herhalingsrecept
Indien uw arts afwijkt van de standaard medicatie zoals beschreven op deze pagina, volg dan het advies van uw arts en negeer deze pagina.
De Hylan druppels zijn oogbevochtigende druppels zonder conserveringsmiddelen. Deze dienen om het oog te bevochtigen en uitdroging te voorkomen, tevens zullen de Hylan druppels het comfortniveau van uw ogen verbeteren. In de eerste vier dagen na de behandeling adviseren wij u deze druppels ieder kwartier toe te dienen in de tijd dat u wakker bent. Na uw eerste nacontrole adviseren wij deze druppels af te bouwen naar ongeveer ieder uur één druppel per oog tot ongeveer zes weken na de behandeling.
Naast het gewenste effect kan Hylan bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer tien procent van de mensen. De belangrijkste bijwerkingen zijn een licht branderig gevoel en wazig zicht tijdens en net na het indruppelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn.
Om de druppels goed te laten inwerken, moet u tussen het druppelen van de verschillende druppels minstens vijf minuten wachten.
Veel mensen vinden het fijn om Hylan in de koelkast te bewaren, de koude druppel geeft een verkoelend effect.
Advies: Omega 3 capsules op basis van visolie gebruiken tot minimaal 6 maanden na de behandeling.
De mate van gebruik van Hylan is per persoon verschillend. Wanneer u bijvoorbeeld last heeft van droge ogen of veel beeldschermwerk doet. Wij adviseren om achter de computer regelmatig een beeldschermpauze in te lassen en erop te letten om regelmatig te knipperen met de ogen. Tevens kunt u het onderstaande schema gebruiken.
De Tobradex oogdruppels worden na de Smile behandeling gebruikt ter preventie van onstekingsverschijnselen en infecties. Op de behandeldag (dag=0) direct na behandeling gebruikt u de Tobradex druppels ieder uur totdat u gaat slapen, per druppelmoment één druppel in ieder oog, tot aan de eerste dagcontrole.
Vanaf de volgende dag (dag=1) al start u met het afbouwen van deze druppels. De Tobradex druppels worden op dag 1 nog maar acht maal daags gebruikt. Per dag bouwt u deze druppels af door 1 druppel in mindering te brengen, dus dag 2 gebruikt u nog maar zeven druppels, dag 3 gebruikt u nog maar zes druppels, enzovoorts. Probeert u de Tobradex druppels voldoende over de dag te verspreiden in de tijd dat u wakker bent.
Naast het gewenste effect kan Tobradex ook bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer 5% van de mensen. De belangrijkste bijwerkingen zijn oogpijn, oogirritatie, roodheid van het oog of ooglid en/of een abnormaal gevoel in het oog.
Volg de volgende stappen:
Geen probleem. Je kunt ten alle tijden de test opnieuw doen om een nieuwe calculatie te starten.