Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

ICL

De ICL (implantable collamer lens) is een zachte, flexibele lens die in het oog geplaatst wordt, tussen de iris en de natuurlijke ooglens. De eigen ooglens blijft dus gewoon zitten. Dit zorgt voor goed zicht in de verte. De ICL zijn geschikt voor mensen tussen de 20 en 55 jaar en is met name een uitkomst voor jonge mensen met hoge sterktes en/of hoge cilinders in het oog of bij mensen met een te dun hoornvlies. De behandeling is omkeerbaar; indien gewenst kan de voorzetlens weer uit het oog gehaald worden.

iris-scan-search

Voor de behandeling

Voorbereiding
 • Uw (zachte) contactlenzen moeten minimaal 3 dagen voor de behandeling uitgehouden worden.
 • Uw ogen mogen tijdens de behandeling niet zijn opgemaakt. Kleine make-up deeltjes kunnen in het operatiegebied terechtkomen en een ontsteking veroorzaken. Wij adviseren een dag voor de behandeling geen make-up te dragen en de ooglidranden goed schoon te maken.
 • Het advies is om uw wimpers niet te laten verven of nepwimpers te laten plaatsen. 4 weken na de behandeling kunt u weer extensions plaatsen of de wimpers laten verven.
 • Kom uitgerust naar de behandeling.
 • U mag eten en drinken voor en na de behandeling.
 • Gebruik op de dag van de behandeling geen parfum, aftershave en/of dagcrème.
 • Draag gemakkelijk zittende kleding tijdens de behandeling. Vermijd wol en kleding met veel loszittende vezels, die kunnen namelijk het operatiegebied verontreinigen. De ruimte heeft een constante temperatuur van 18 graden, houd daarmee rekening met uw kledingkeuze.
 • Neem uw zonnebril mee. Na de behandeling kunt u extra gevoelig zijn voor licht.
  Een zonnebril beschermt uw ogen tevens tegen UVA- en UVB-straling. De lichtgevoeligheid kan de eerste dagen vrij intens zijn, draag de zonnebril naar eigen behoefte (ook eventueel binnenshuis).
 • U dient het informed consent (de behandelovereenkomst) goed door te nemen. Op de dag van behandeling ondertekent u dit document aan de balie.
 • U kunt niet zelfstandig naar huis. Wij adviseren voor een begeleider te zorgen die u komt ophalen. De behandeling vindt altijd plaats in Rotterdam.
Behandeling stap voor stap

Hier kunt u stap voor stap lezen hoe het implanteren van de ICL  in zijn werk gaat. De behandeling vindt onder plaatselijke verdoving poliklinisch plaats.

Visus oogkliniek geeft niet standaard een kalmeringsmiddel. Als u dit toch wenst dan kunt u hierom vragen bij de receptie. Wij geven dan diazepam. Diazepam kan naast het gewenste effect ook negatief werken. U tekent bij ons voor het gebruik van diazepam.

Stap 1                                                                                                                              U krijgt een jasje aan, een muts op en speciale overschoenen. U krijgt uitleg over de behandeling.

U krijgt voordat u de operatiekamer binnen gaat oogdruppels (een verdovingsdruppel een ontstekingsremmer en 1 tablet mydriasert voor in het onderooglid om de pupillen groter te maken) van de assistenten of van de oogarts zelf.

Stap 2                                                                                                                            De oogarts of assistente druppelt verdovende oogdruppels in het oog om het oog gevoelloos te maken 

Daarna desinfecteert hij het oog met jodium. Er komt een steriele doek op het oog.

Uw oog wordt opengehouden met een ooglidspreider.

Stap 3                                                                                                                            De arts maakt een kleine opening op de rand van het hoornvlies Zodra de lens is ingebracht, zal de arts de lens positioneren 

De oogarts zal het oog vervolgens druppelen met antibioticadruppels en spoelen met oogspoelvloeistof

Na de implantatie, wordt het oog met een oogkapje afgedekt.

Stap 4
Na de behandeling gaat u naar een kamer, waar u tot rust kunt komen. Daar krijgt u de medicatie die u na de behandeling nodig heeft. Ook krijgt u uitleg over het gebruik ervan.

Stap 5                                                                                                                      Voordat u naar huis gaat, worden de ogen gecontroleerd. Meestal is dit 2 uur na de behandeling. Er wordt gecontroleerd of de oogdruk goed is.

 

Hoe lang duurt de ingreep?
De feitelijke behandeling neemt ongeveer een half uur in beslag, totaal zult u ongeveer 3,5-4 uur aanwezig zijn. Visus oogkliniek werkt met hoge kwaliteitseisen. Het kan zijn dat de behandelend arts afziet van de ingreep op of vlak voor de behandeldag. Er zal aan u uitgelegd worden waarom de behandeling niet door kan gaan.

iris-scan-approved-1

Na de behandeling

Voorschriften na de behandeling

Na de behandeling hoeft u uw ogen niet dicht te houden, maar het mag wel.

De eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van hoofdpijn, zullen uw ogen tranen en kunnen ze branderig aanvoelen. Ook kunt u het idee hebben dat er iets in het oog zit. Hierdoor zakt het moeilijk zijn om uw ogen open te houden. Sommige patiënten ervaren het als hevige pijn. Dit zijn echter normale verschijnselen die in de regel na ca. 5 uur verdwijnen. U kunt naar eigen behoefte een pijnstillend middel als paracetamol nemen.

Dat wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling. Het is voor een spoedig herstel van het oog na de behandeling van belang dat een aantal leefregels worden aangehouden:

 • De eerste 24 uur mag u niet douchen (het hoofd en haar dient droog te blijven) of baden. De dagen daarna zodanig dat er geen water in het oog komt.
 • In de ogen wrijven dient minimaal 6 weken vermeden te worden. Ook daarna dient u voorzichtig te zijn met het wrijven in de ogen.
 • U mag wel bukken, maar probeer de eerste 2 weken overmatig tillen en persen te vermijden.
 • Na 2 weken mag u weer make-up gebruiken. Wees echter na deze twee weken voorzichtig met gebruik van mascara en oogschaduw: dit moet ook weer verwijderd worden zonder te veel of te hard te wrijven.

Bij sporten dient u met het volgende rekening te houden:

 • De eerste 2 weken geen krachttraining doen.
 • De eerste 2 weken niet zwemmen in chloorbevattend water of zeewater.
 • De eerste 2 weken geen zonnebank, daarna is het beter uw ogen te beschermen met een speciaal brilletje.
 • Vermijd harde slagen op uw ogen. Dus bij balsporten of contactsporten de eerste twee maanden uw ogen beschermen.
 • Voor specifieke sporten of bij twijfel de arts of kliniek raadplegen.
Wanneer is het resultaat bereikt

Binnen enkele weken is het beoogde resultaat van de ingreep bereikt, in de tussentijd kan men doorgaans als normaal functioneren. Bij tri/multifocale lenzen moet vaak gewenning optreden, soms moet u ook oefeningen doen om uw hersenen te laten wennen aan het nieuwe zicht. Een positieve attitude en het bewustzijn dat uw zicht zal verbeteren, zullen u helpen u sneller aan te passen. 

Ontslagbrief huisarts
Op de behandeldag krijgt u na de behandeling samen met uw medicijnen de ontslagbrief voor uw huisarts mee. Deze brief dient u af te geven aan uw huisarts.

color-picker-2

Nazorg

Medicatie

Na de ICL-behandeling ontvangt u van ons oogdruppels om het herstel te bevorderen. 

U krijgt van ons een aantal medicijnen mee. Deze medicijnen worden door de oogarts voorgeschreven en door de huisapotheek van de kliniek gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. 

Voor herhaalrecepten kunt u via de website online uw recept opvragen www.visusoogkliniek.nl onder het kopje “contact” rechts bovenin. Het is daarvoor van belang dat u het faxnummer van uw apotheek weet.

Direct na de behandeling hoeft u nog niet te druppelen. Tot de eerste controle (1 dag na de ingreep) laat u het verband (oogkapje) zitten.

Let op!

Indien uw arts afwijkt van de standaard medicatie zoals beschreven op deze pagina, volg dan het advies van uw arts en negeer deze pagina.


NSAID: Niet steroïde ontstekingsremmer (Dicloabak)

De Dicloabak druppel gebruikt u vanaf dag 1 tot dag 28 na de behandeling. De Dicloabak druppel werkt ontstekingsremmend.

 • Dag 01 t/m dag 28 na de behandeling 1 x 1 druppel per oog/per dag

Steroïde Ontstekkingsremmer (DEXMONO)

De Dexmono oogdruppels worden gebruikt ter preventie van ontstekingsverschijnselen.

 • Dag 01 t/m dag 07 na de behandeling 4 x 1 druppel per oog/per dag
 • Dag 08 t/m dag 14 na de behandeling 3 x 1 druppel per oog/per dag
 • Dag 15 t/m dag 21 na de behandeling 2 x 1 druppel per oog/per dag
 • Dag 22 t/m dag 28 na de behandeling 1 x 1 druppel per oog/per dag

Diamox (Acetazolamide)

Diamox mag alleen op advies van de arts worden ingenomen. Dankzij de Diamox tablet wordt de oogdruk verlaagd en indien oedeem (vocht) aanwezig is wordt dit makkelijker afgevoerd. U krijgt op de behandeldag standaard 2 tabletten Diamox mee, maar gebruikt ze enkel op advies van de arts.

 • Alleen op indicatie Alleen gebruiken op indicatie

Artelac

De Artelac oogdruppels zijn oogbevochtigende druppels welke droge ogen tegengaan en de comfort in de ogen doen stijgen. Deze druppels kunnen bij branderigheid en irritatie toegediend worden, naar behoefte.

 • Bij het gevoel van branderigheid, zandkorrelgevoel of lichte irritatie kunt u naar behoefte druppelen Tot 6 x per dag
Tips voor oogdruppelen
Oogdruppelen bij uzelf
Hoe een ander te druppelen?

Volg de volgende stappen:

 1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of met papier.
 2. Ga zitten en neem het flesje oogdruppels in uw schrijfhand.
 3. Trek met de toppen van uw vingers van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat een gootje ontstaat.
 4. Buig uw hoofd achterover en kijk naar boven (richting uw wenkbrauw). Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, ga dan liggen.
 5. Zet uw hand met het flesje bovenop de hand die het gootje maakt. Breng het flesje boven uw oog. Voorkom hierbij aanraking van het flesje met het oog, de oogleden en de wimpers.
 6. Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 7. Sluit uw oog (niet knijpen). U kunt weer rechtop zitten.
 8. Vervolgens drukt u uw traanbuis dicht gedurende 1 minuut, door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog (aan de neuskant) te drukken. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk van de oogdruppel in uw neus en keelholte terecht komt.
 9. Was uw handen met zeep en droog ze af met een schone handdoek of met papier