Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Overzicht veelgestelde vragen

Ik heb een lui oog. Kan ik dan ook een ooglaserbehandeling krijgen?

Een lui oog komt vrij vaak voor. Zo’n 3% van de kinderen ontwikkelt een lui oog. Wij krijgen vaak de vraag of een laser dit probleem kan verhelpen. Om deze vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden is het wellicht handig om te weten wat een lui oog precies inhoudt. Een lui oog (amblyopie) wordt veroorzaakt door een verkeerde communicatie tussen de hersenen en het luie oog. Er zijn twee primaire oorzaken voor een lui oog: de eerste is een verkeerde uitlijning van de ogen, ook wel strabisme genoemd. De tweede oorzaak is een groot verschil in sterkte tussen de ogen (meer dan 4.0D), ook wel anisometropie genoemd. Hierdoor verkiezen de hersenen het sterke ‘gezonde’ oog boven het ‘luie’ oog. Het ‘luie’ oog gaat na verloop van tijd minder zien. Als het oog niet voor het 7de levensjaar behandeld wordt, kan het probleem op volwassen leeftijd blijven bestaan. Het is niet mogelijk om een lui oog op latere leeftijd te corrigeren. De hersenen hebben na het de levensjaar namelijk een vaste vorm van communicatie vastgelegd met de ogen die niet meer te veranderen is.

Met de laser kunnen we wel een sterkteafwijking corrigeren zodat u met het luie oog dezelfde gezichtsscherpte kunt bereiken die u nu met bril of contactlenzen heeft, maar een verdere verbetering is helaas niet te verwachten. Laat u op voorhand dus goed informeren of een laserbehandeling voor u een verbetering zal geven of niet.

Otto Wolter