Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Overzicht veelgestelde vragen

Wat houdt de Catalys methode in bij lensvervanging?

Bij een lensvervangende behandeling wordt uw natuurlijke ooglens vervangen door een kunstlens. Uw eigen ooglens is omhuld door een zakje, de oogarts opent het zakje en verwijdert met een soort stofzuigertje uw eigen ooglens. Wat overblijft is dus een leeg zakje met aan de voorkant een ronde opening. Het opgerolde lensje met de voor u juiste sterkte wordt in het oog gebracht door de micro-incisie, ontvouwt in het oog en wordt daarna in het bestaande zakje geplaatst. De incisie behoeft in de regel géén hechting.

Ook met de Catalys techniek wordt een incisie gemaakt, de lens verwijderd en wordt er een nieuwe lens teruggeplaatst. Het grote verschil is dat een groot deel van de ingreep door de Catalys™ wordt uitgevoerd. 

Het Catalys Precision laser system combineert een FemtoSecond laser, 3D -beeldvorming, geavanceerder software en innovatieve functies om de operatie nog nauwkeuriger en preciezer te maken. Het uiteindelijke resultaat zal door deze techniek beter voorspelbaar zijn. Tevens is de kans op een aanvullende behandeling om het uiteindelijk gewenste resultaat te bereiken kleiner. 

De geavanceerde 3D-beeldtechnologie van de Catalys™ maakt een 3D-kaart van het oog, zodat er een individueel behandelplan opgesteld kan worden. De Catalys™ zorgt ervoor dat de incisie en de Capsulorhexis (een ronde opening in het lenskapsel waarin de kunstlens geplaatst wordt) tot tien keer nauwkeuriger uitgevoerd kan worden.

De geavanceerde Catalys™ 3D beeld sturende software stelt zeker dat de laserpulsen alleen binnen het beoogde behandelgebied terechtkomen en de omliggende gebieden beschermd worden. Bovendien maakt de Catalys™ een breukpatroon in de natuurlijke lens zodat deze effectiever vergruisd en verwijderd kan worden. 

Dit biedt twee belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele methode: 

1.Er vinden minder handgestuurde acties met mechanische instrumenten plaats en 

2.Er is beduidend minder ultrasone energie nodig bij de procedure. Eventuele lange termijneffecten van ultrasone energie op het oog worden hiermee aanzienlijk beperkt. Een wenselijke ontwikkeling, zeker gezien het feit dat steeds meer mensen op jongere leeftijd overgaan tot lensimplantatie.

Catalys™ vereist een zorgvuldige voorprogrammering van iedere individuele behandeling en maakt het mogelijk de natuurlijke lens computergestuurd te vergruizen. Dit verzekert de patiënt van maximaal comfort: Dankzij de nieuwste technologieën die gebruikt worden in de Catalys™ methode kan niet alleen de procedure als geheel met optimale precisie worden uitgevoerd, de laserbehandeling zelf neemt slechts drie minuten in beslag waardoor ook de totale procedure aanzienlijk wordt verkort.

Otto Wolter