Veel mensen zijn erg huiverig wanneer ze denken aan een ooglaserbehandeling. Snijden in je ogen, dat kan toch niet goed zijn? Weliswaar zijn de nieuwste technieken zo ingesteld dat een ooglaserbehandeling vrijwel zonder gevaar is. Hoewel veel mensen zich toch zorgen maken en met veel vragen zitten is het goed om goed voorbereid te zijn. In dit blog leest u dan ook tien zaken die u wilt weten voordat u uw ogen laat laseren.
1. Wel of geen bril na een ooglaserbehandeling?
Tijdens een ooglaserbehandeling worden uw ogen zo gecorrigeerd dat u goed zich heeft zonder een bril. In de meeste gevallen zult u dus geen bril meer hoeven dragen. Een ooglaseroperatie is een uitstekende optie bij aandoeningen veroorzaakt door de vorm van de oogbol. Bij ouderdomsverziendheid, de langzame achteruitgang van uw vermogen om objecten die dichtbij zijn te kunnen waarnemen, is een ooglaseroperatie waarschijnlijk geen effectieve optie. Bij een laserbehandeling zonder Monovision zult u al snel een leesbril nodig hebben.
2. Wat gebeurt er als ik in mijn ogen wrijf?
Hoewel u snel herstelt van een ooglaserbehandeling, mag u twee weken niet aan uw ogen zitten. U mag er dan ook niet in wrijven. Als u dit wel doet, bestaat de kans dat het flapje kreukt. Als dat gebeurt moet u terugkomen zodat het flapje gelift en gladgestreken kan worden. Tevens mag u twee weken na een ooglaserbehandeling ook geen make-up dragen.
3. Is een ooglaserbehandeling fiscaal aftrekbaar?
Door een aanpassing van de wet is het helaas niet meer mogelijk om een ooglaserbehandeling op te nemen als aftrekpost voor bijzondere uitgaven. Wel kunt u, afhankelijk van uw verzekeringspakket, een deel van de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.
4. Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Een ooglaserbehandeling is veilig. Echter is geen enkele chirurgische ingreep zonder risico. In het ergste geval kunt u na een behandeling wazig zicht ervaren dat niet te corrigeren is met een volgende behandeling. U zult dan een bril of lenzen moeten blijven dragen. Dit risico is minder dan 1%. Andere complicaties zijn in de meeste gevallen door onze oogartsen goed te verhelpen. Zij zullen voorkomende complicaties direct corrigeren.
5. Is er een maximumleeftijd voor een ooglaserbehandeling?
Hoe ouder men wordt, hoe meer het zicht verandert. Vanaf 40-45 jaar krijgen veel mensen problemen met hun ogen, ofwel ouderdomsverziendheid. Bij mensen in de 70 ontwikkelt zich vaak staar of een natuurlijke vertroebeling van het zicht. Om dit te verhelpen, zult u een staaroperatie moeten ondergaan. Een ooglaserbehandeling zal niet helpen. Om deze reden is de leeftijdsgrens voor een ooglaseroperatie 65 jaar.
6. Doet een ooglaserbehandeling pijn?
Een operatie aan het oog vindt u waarschijnlijk een eng idee. Dat kunnen wij ons voorstellen. Er wordt dan ook vaak gevraagd of een ooglaserbehandeling pijn doet. Hoewel het een beetje vreemd aanvoelt, doet een behandeling geen pijn. Voorafgaand aan de operatie krijgt u oogdruppels die het oog een beetje verdoven. Deze druppels hebben een lokaal anesthetische werking. Hierdoor zult u alleen het ongemak van druk op het oog ervaren.
7. Wat als ik beweeg tijdens een behandeling?
Veel mensen zijn tijdens een ooglaserbehandeling bang dat ze onverhoopt bewegen. Dat ze moeten niezen of krabben. Door de meest moderne technieken die wij gebruiken hoeft u zich hier geen zorgen om te maken. De speciale computer die wordt gebruikt volgt en corrigeert iedere beweging van het oog. Hierdoor kunnen wij absolute nauwkeurigheid garanderen. Bovendien duurt de behandeling maar enkele minuten.
8. Wat is de meest voorkomende complicatie?
Geen een behandeling is 100% zonder complicaties. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat slechts een klein percentage last krijgt van complicaties. De meest voorkomende complicatie is de kans op droge ogen. Dit kan in de meeste gevallen worden verholpen met oogdruppels. Vooraf aan een behandeling zullen onze oogartsen het risico op droge ogen bij u onderzoeken. Mocht er een risico zijn, dan zullen de complicaties met u doorsproken worden. Bij een verhoogd risico zullen wij de behandeling afraden.
9. Wat betaal ik?
Gezien een ooglaserbehandeling niet (volledig) vergoed wordt, zijn de kosten een overweging voor geïnteresseerden. De totale kosten kunnen u afschrikken. Wij willen de behandeling voor iedereen zo betaalbaar mogelijk houden en bieden daarom een laagste-prijs garantie. Onze behandelingen zijn inclusief medisch vooronderzoek, de operatie en alle nacontroles. Ook kunt u de totale kosten afwegen tegen de kosten die u op de lange termijn maakt aan lenzen en brillen. Dit heeft u na een ooglaserbehandeling niet meer nodig.
10. Hoe zit het met nachtzicht na een ooglaserbehandeling?
Bij de eerste ooglaserbehandelingen trad vaak nachtblindheid als complicatie op. Dit was met de verouderde LASIK-technologie. Ook een groot pupil was een risico. Met nieuwe technologieën, waaronder de Schwind Amaris 1050Rs, treedt nachtblindheid nauwelijks nog op. Vaak is het zelfs zo dat het nachtzicht verbeterd. Slechts in enkele gevallen wordt het slechter: deze patiënten ervaren dan schitteringen en halo’s.
Een ooglaserbehandeling is iets waar je je goed op moet voorbereiden. In veel gevallen kloppen de verwachtingen van mensen niet met de werkelijkheid. Behandelingen zijn veilig en slechts een klein percentage ondervindt complicaties. Goed is het om je vooraf aan een behandeling goed te verdiepen in verschillende zaken. Dit zijn er tien. Ben je benieuwd naar meerdere zaken waar je rekening mee moet houden? Je leest het in onze FAQ!
Geen probleem. Je kunt ten alle tijden de test opnieuw doen om een nieuwe calculatie te starten.