Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

8 tips voor gezonde ogen

Het is super belangrijk om je ogen gezond te houden, je hebt er tenslotte maar twee. Jammer genoeg gebeurt dit nog maar al te vaak niet of niet goed. Hierdoor krijgen veel mensen last van hun ogen, sommige mensen hebben zelfs ernstige schade aan hun ogen terwijl ze nog niet zo heel erg oud zijn. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om er voor te zorgen dat je jouw ogen gezond en goed houdt. We hebben voor jou daarom de acht beste tips op een rijtje gezet.

1.Ga regelmatig langs bij de oogarts

De oogarts is nu eenmaal dé specialist op het gebied van ogen, het is immers zijn vakgebied. Het is daarom ook van belang dat je hier regelmatig langs bij gaat. Je kunt een afspraak maken bij het ziekenhuis of neem contact op met ons als je meer informatie over het laseren van je ogen wil hebben.

2.Draag een zonnebril

UV stralen zijn slecht voor je ogen, dit is al ontzettend vaak onderzocht en langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot een beschadiging aan de ogen. Het wordt daarom aangeraden om een zonnebril te dragen als de zon erg fel is. Zo bescherm jij je ogen voor de schadelijke UV stralen. Ook mensen met een bril kunnen een zonnebril dragen, je kunt bij vrijwel alle brillenwinkels een zonnebril op sterkte laten maken.

3.Laat je ogen rusten

Felle beeldschermen zijn erg slecht voor je ogen. Je moet dan denken aan het scherm van bijvoorbeeld je tablet, laptop of telefoon. Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld iedere 20 minuten even 20 seconden pauze te nemen.

4.Stop met roken

Roken is niet alleen heel slecht voor je longen, het is ook nog eens slecht voor je ogen. Door de langdurige blootstelling aan rook kan je oog geïrriteerd en beschadigt raken. De bloedvaten kunnen knappen en dit kan zorgen voor een rood en jeukend oog. Zit je dus te twijfelen om te stoppen met roken? Doe dit dan, je beschermt niet alleen je longen maar je bespaart ook nog eens de kwaliteit van de ogen.

5.Wees actief

Beweging is erg gezond en het is ook nog eens leuk om te doen. Maar wist je dat ook je ogen gezond kunnen blijven als je regelmatig beweegt? Je ogen worden met de tijd ouder, dit is logisch. Echter kun je dit proces vertragen door te gaan sporten, de spieren in je ogen blijven zo sterk en ze zullen minder snel afzwakken. Je krijgt zo op de lange termijn minder snel last van pijn aan de ogen.

6.Draag een veiligheidsbril

Heel veel ongelukken die voorkomen bij de ogen kunnen voorkomen worden. Dit komt omdat er vaak iets inkomt, dit kan komen door het klussen maar ook door stof of andere troep. Een manier om  dit te voorkomen is door een veiligheidsbril te dragen als je weet dat er zomaar iets in je ogen terecht kan komen (bijvoorbeeld bij het lassen).

7.Eet gezond

Door een gezond voedingspatroon te volgen kun je veel meer doen dan je gewicht op peil houden. Zo zorgt het eten van voldoende fruit en groenten en noten voor een optimale balans tussen de voedingsstoffen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je ogen minder snel uit zullen drogen of geïrriteerd zullen raken. Een gezond dieet kan dus helpen om je oogniveau op peil te houden.

8.Drink veel water

Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.