Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Dit kan je doen tegen droge ogen

Veel mensen hebben in deze tijd van het jaar last van droge ogen. De verlaging van de luchttemperatuur heeft hier veel mee te maken. Ook wanneer je je in een droge omgeving bevindt kan je last krijgen van droge ogen. Hoe ontstaan droge ogen, wat zijn de verschijnselen en wat kan je ertegen doen? Je leest het in dit blog.

Over droge ogen

Wanneer je last hebt van droge ogen, zit er te weinig traanvocht in de ogen. Je krijgt dan last van een branderig gevoel, irritaties en vermoeide ogen. In veel gevallen ga je ook minder scherp zien. Wanneer de droge ogen langdurig aanhouden kan je last krijgen van ontstekingen van het hoornvlies.

Traanvocht wordt gemaakt door de traanklieren. Het vocht beschermt je ogen tegen uitdroging en beschadiging. Het traanvocht wordt verdeeld over de ogen door te knipperen. Maak je te weinig traanvocht aan of wordt het niet goed verspreid, dan krijg je last van geïrriteerde ogen, een branderig gevoel, soms wazig zien, het gevoel dat er zand in je ogen zit of vastgeplakte oogleden.

Hoe ontstaan droge ogen?

Droge ogen ontstaan wanneer de traanklier niet goed functioneert. De traanklier zorgt ervoor dat je ogen vochtig blijven. Wanneer deze minder traanvocht aanmaakt, zullen droge ogen het gevolg zijn. De werking van de traanklier kan veranderen door onder andere het dragen van contactlenzen, een ontsteking van (een van de) ogen of het gebruik van bepaalde medicijnen. Het aanzetten van de verwarming of een airco zorgt tevens voor droge ogen. Dit door de lage luchtvochtigheid wat het veroorzaakt. Ook na een laserbehandeling heeft u vaak last van droge ogen.

Verschillende oorzaken
Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor droge ogen. De meest voor de hand liggende en de meest voorkomende zijn computerschermen, verwarmingen, ziekte, medicatie en een oogoperatie. Het computerscherm zendt blauw licht uit, dit zorgt ervoor dat je ogen extra moe worden en hierdoor kunnen ze uit gaan drogen. Waarschijnlijk merk je het wel als je een paar uur achter de computer hebt gezeten. Dit kun je dus verminderen door af en toe een pauze in te lassen. Ook kan de verwarming zorgen voor uitdroging, dit komt omdat de lucht in huis dan niet vochtig genoeg is.

Wanneer je ouder wordt, heb je meer kans op droge ogen. Ook mensen met diabetes of mensen met bindweefselziekten hebben meer last van droge ogen.

Wat kun je er tegen doen?

Gelukkig is er wat te doen tegen droge ogen. Zo is het belangrijk om regelmatig bewust te knipperen, zeker wanneer je naar schermen kijkt. Daarnaast moet je proberen om niet te wrijven in je ogen. Dit veroorzaakt enkel irritatie. Wanneer het koud buiten is en je dus de verwarming aanhebt is het belangrijk dat je huis niet te droog wordt. Een manier om dit op te lossen is door een lucht bevochtiger aan te schaffen of door een bakje water aan de verwarming te hangen. Zo krijg je alsnog voldoende luchtvochtigheid in je huis. Vul deze regelmatig bij. Ook airconditioning kan droge ogen veroorzaken. Probeer deze ruimtes dus zo veel mogelijk te vermijden.

Voedingsstoffen
Een andere manier om droge ogen op te lossen is door te supplementeren met bepaalde vitamines. Vitamines zorgen ervoor dat alles in je lichaam goed werkt, dus ook voor je ogen. Voor je ogen helpen deze vitamines omdat ze tranen stimuleren, zo krijg je dus een goed vochtig oog. Dit zorgt er weer vervolgens voor dat de verdroging verminderd zal worden. De vitamines die je kunt slikken voor droge ogen zijn Vitamine A, D3, E en Omega 3 vetten. Omega 3 vetten zitten in noten en vis, maar ook in avocado of andere vettige bronnen.

Wanneer je al last hebt van droge ogen kun je je oogleden schoonmaken met water. Veeg daarbij van buiten naar binnen. Mocht je regelmatig last hebben van droge ogen, kunnen kunsttranen uitkomst bieden. Deze oogdruppels zijn via de huisarts op recept verkrijgbaar.