Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Hoeveel mensen hebben een ooglaserbehandeling ondergaan?

Eye doctor with female patient during an examination in modern clinic. Ophthalmologist is using special medical equipment for eye health

Ooglaseren, ook bekend als refractieve chirurgie, is een populaire en effectieve manier om zichtproblemen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme te corrigeren. Deze chirurgische procedure maakt gebruik van lasertechnologie om het hoornvlies van het oog te vervormen, waardoor het licht goed op het netvlies wordt gericht en het zicht wordt verbeterd.

Volgens de American Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS) is ooglaseren een van de meest populaire electieve operaties ter wereld geworden. Alleen al in de Verenigde Staten worden jaarlijks meer dan 1,7 miljoen ooglaseroperaties uitgevoerd. Dit aantal is de laatste jaren gestaag toegenomen naarmate meer mensen zich bewust worden van de voordelen van de procedure en de technologie steeds beter wordt.

De meest voorkomende vorm van ooglaseren heet LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis). Bij deze procedure wordt een klein flapje in het hoornvlies gemaakt en met behulp van een laser wordt het onderliggende weefsel opnieuw gevormd. Het flapje wordt vervolgens teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plaats, zodat het hoornvlies kan genezen. LASIK heeft een zeer hoog succespercentage en wordt als zeer veilig beschouwd.

Een ander populair type ooglaserbehandeling heet PRK (Photorefractive Keratectomy). Bij deze procedure wordt ook een laser gebruikt om het hoornvlies te vervormen, maar in plaats van een flapje te maken, wordt het oppervlak van het hoornvlies verwijderd voordat de laser wordt aangebracht. PRK vereist doorgaans een langere hersteltijd dan LASIK, maar wordt nog steeds beschouwd als een veilige en effectieve procedure.

Een nieuwer type ooglaserbehandeling genaamd SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) wordt ook toegepast. Deze procedure is ook een refractieve laserchirurgie, maar is minder invasief dan LASIK en PRK omdat er een kleine incisie nodig is om een klein stukje weefsel van het hoornvlies te verwijderen.

Niet alleen in de VS wordt ooglaseren wereldwijd steeds populairder. Volgens de International Society of Refractive Surgery (ISRS) worden jaarlijks wereldwijd meer dan 20 miljoen ooglaseroperaties uitgevoerd. Dit aantal zal naar verwachting blijven groeien naarmate de technologie verbetert en meer mensen zich bewust worden van de voordelen van de procedure.

Kortom, ooglaseren is een populaire en effectieve manier om zichtproblemen te corrigeren. De procedure heeft een hoog succespercentage en wordt als zeer veilig beschouwd. Alleen al in de Verenigde Staten worden jaarlijks meer dan 1,7 miljoen ooglaseroperaties uitgevoerd, en dit aantal zal naar verwachting wereldwijd blijven groeien. Als u een ooglaserbehandeling overweegt, is het belangrijk om met een oogspecialist te overleggen of dit voor u de juiste optie is.