Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Kleurenblind: de wereld in zwart wit?

Zien mensen die kleurenblind zijn de wereld echt in zwart wit? Dit wordt vaak gedacht maar het is niet waar! Mensen die kleurenblind zijn, zien wel degelijk kleuren, alleen zien zij minder verschillende soorten kleuren dan mensen die niet kleurenblind zijn. Hoe komt het dat mensen kleurenblind zijn? En waarom komt kleurenblindheid vaker voor bij mannen dan bij vrouwen? En ben jij kleurenblind? Lees snel verder en doe de test!

Mensen die kleurenblind zijn, hebben moeite om kleuren te onderscheiden. Kleurenblindheid kan variëren van het niet kunnen onderscheiden van één kleur tot het niet kunnen onderscheiden van meerdere kleuren. Dat mensen die kleurenblind zijn de wereld dus waarnemen als zwart wit is dus niet waar. Vooral de kleuren rood en groen zijn door kleurenblinden moeilijk te onderscheiden. In plaats van rood en groen zien zij dus andere kleuren.

Hoe komt kleurenblindheid?

In het oog zit het netvlies waarop zich lichtgevoelige cellen bevinden. In het netvlies komt het beeld van buitenaf en dit beeld wordt vervolgens doorgegeven aan de hersenen. In het netvlies zijn twee soorten lichtgevoelige cellen te onderscheiden: kegeltjes en staafjes. Wanneer het donker is en er dus weinig licht is, worden de staafjes geactiveerd. Wanneer het licht is, worden juist de kegeltjes geactiveerd. Om alle kleuren in het licht goed te kunnen onderscheiden, moeten de kegeltjes in het netvlies dus goed hun best doen. Bij mensen die kleurenblind zijn, werken echter de kegeltjes niet goed waardoor ze bepaalde kleuren niet kunnen onderscheiden.

1 Op de 10 mannen is kleurenblind!

In Westerse landen zijn 1 op de 10 mannen kleurenblind, in verhouding tot 1 op de  100 vrouwen. Dit heeft alles te maken met het feit dat kleurenblindheid een afwijking is die erfelijk bepaald wordt.
Het gen dat kleurenblindheid veroorzaakt bevindt zich op het geslachtschromosoom X. Mannen hebben een X en een Y chromosoom, terwijl vrouwen twee X chromosomen hebben. Het gen voor kleurenblindheid is recessief, wat dus betekent dat een vrouw pas kleurenblind kan zijn wanneer op beide X chromosomen het gen voor kleurenblindheid zich bevindt. Omdat mannen maar één X chromosoom hebben, hebben zij dus een grotere kans om kleurenblind te zijn.

Hoeveel last ervaar je als je kleurenblind bent?

Kleurenblinden hebben in hun dagelijks leven nauwelijks last van hun afwijking. Vaak weten mensen niet eens dat ze kleurenblind zijn. Hier komen ze pas via een test achter. Wel is het voor sommige beroepen heel belangrijk dat je zicht perfect is. Als je bijvoorbeeld wil werken bij de defensie en je hebt een ernstige vorm van kleurenblindheid, dan kan dit leiden tot afkeuren van alle functies binnen de defensie. Dit wordt via een keuringsarts bepaald.
Wil jij ervaringen horen van mensen die kleurenblind ?

Kleurenblind test

Wil je zelf een kleurenblind test doen? Bekijk onderstaand filmpje:

In onderstaand filmpje kom je erachter hoe het is om kleurenblind te zijn!