In onze vorige blogs hebben we het meerdere malen over maculadegeneratie gehad. Dit is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. In de meeste gevallen gebeurt dit op oudere leeftijd. Deze achteruitgang komt doordat de kwaliteit van de macula, beter bekend als de gele vlek, afneemt. Hierdoor ga je steeds slechter zien. In dit blog lees je alles over de aandoening, de oorzaak, de kenmerken en wat je ertegen kan doen.
De macula
In het netvlies van onze ogen liggen verschillende cellen verdeeld over staafjes en kegeltjes. Deze spelen een belangrijke rol bij het omzetten van licht en beelden. Kegeltjes nemen kleuren en contrast waar en zorgen ervoor dat wij details goed kunnen zien. De staafjes zijn verantwoordelijk voor licht. De macula ligt middenin het netvlies en hier verzamelen zich een heleboel kegeltjes.
Wanneer je leidt aan maculadegeneratie sterven de kegeltjes in de macula langzaam maar zeker af. Hierdoor wordt scherp zien steeds lastiger. Aangezien we met de macula het scherpste zien, zal afsterving van de kegeltjes in dit deel van het netvlies enorme gevolgen hebben. Toch gaat het proces meestal langzaam en worden mensen doorgaans niet blind van de aandoening. De macula ligt midden in het netvlies waardoor daar een blinde vlek kan ontstaan. Toch blijft het zicht daaromheen in de meeste gevallen wel goed.
Oorzaken van maculadegeneratie
Meestal is de oorzaak van maculadegeneratie onduidelijk. Wel treedt de aandoening meestal op oudere leeftijd op, vanaf 50 jaar. Van de 75-plussers heeft zelfs 37% een vorm van maculadegeneratie. Wanneer een jong persoon leidt aan maculadegeneratie, heeft dit meestal te maken met een ziekte of een erfelijke afwijking.
Tevens loop je een verhoogd risico op maculadegeneratie wanneer je rookt. Mensen die een pakje of meer per dag roken hebben vijf keer meer kans op de aandoening. Dit komt omdat door roken belangrijke antioxidanten worden afgebroken, welke het netvlies beschermen.
Andere risicofactoren zijn overmatig zonlicht, een hoog cholesterol, overmatig alcoholgebruik en het gebruik van veel verzadigde vetten. Ook geslacht, oogkleur en huidskleur spelen een rol. Vrouwen krijgen vaker maculadegeneratie, en wanneer je blauwe ogen en een blanke huid hebt komt het ook vaker voor.
Voorkomen van maculadegeneratie
Medisch is aan maculadegeneratie vrij weinig te doen. Wel kan een gezonde levensstijl de aandoening uitstellen of zelfs voorkomen. Zorg hiervoor dat u gezonde voeding tot u neemt. Denk hierbij aan bladgroenten, gekleurd voedsel, vis, eieren en schelpdieren. Met name antioxidanten zijn belangrijk om maculadegeneratie tegen te gaan. Ook niet roken en matig alcoholgebruik zijn belangrijk bij het voorkomen van maculadegeneratie.
Geen probleem. Je kunt ten alle tijden de test opnieuw doen om een nieuwe calculatie te starten.