Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Sporten met slecht zicht: hoe doe je dat?

Wanneer je slecht zicht hebt kan sporten lastig zijn. Tijdens het sporten krijg je te maken met beweging, coördinatie, conditie en weersomstandigheden. In dit blog wordt besproken hoe je het beste kan sporten wanneer je slechte ogen hebt.

Sporten met een bril

Een bril is altijd een extern accessoire wat vaak niet prettig is met sporten. Een bril zal dan snel wegglijden, op en neer bewegen en losser gaan zitten omdat je zweet. Daarnaast zal je bril ook snel gaan beslaan omdat je zweet. Kortom: een bril dragen tijdens het sporten zouden wij niet aanraden.

Lenzen dragen tijdens het sporten

In tegenstelling tot een bril, vormen lenzen zich volledig aan je oog. Waar een bril beweegt tijdens het sporten, zullen lenzen op dezelfde manier op je oog blijven zitten. Dit is dan ook de reden waarom mensen in veel gevallen voor lenzen kiezen tijdens het sporten in plaats van een bril. Daarnaast heb je met lenzen geen reflectie-effecten, wat je met een bril wel hebt.

Toch zijn er ook nadelen aan het sporten met lenzen. Zo kan er tijdens het sporten een vuiltje onder de lens gaan zitten. Wanneer dit gebeurt, moet je de lens direct uitdoen om verdere schade te voorkomen. Ook kan er een zoutafzetting in de lens gaan zitten wanneer je overmatig zweet. In sommige gevallen kunnen lenzen ook gaan jeuken of irriteren tijdens het sporten. Het blijft dan ook niet ideaal.

Slecht zich wanneer je zwemt

Over zwemmen met lenzen kunnen we kort zijn: geen goed idee. Van zwemmen met lenzen kan je snel geïrriteerde ogen krijgen of zelfs een oogontsteking oplopen. Dit komt door de bacteriën en schimmels die je in het water vindt. Ja, die zitten ook in zwembaden met chloor. Een ander risico is dat je je lenzen kwijtraakt tijdens het zwemmen, met name wanneer je harde lenzen draagt. Je lenzen dan maar uit doen kan, maar wanneer je echt slecht ziet is dat ook geen fijne oplossing. Verstandig is dan ook om tijdens het zwemmen een zwembril die goed aansluit te dragen over je lenzen. Dit zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk water in je ogen komt.

Echter blijft sporten met een bril of lenzen voor veel mensen lastig. Je loopt toch al snel tegen irritaties aan, zeker wanneer je een intensieve sport beoefent. Wanneer je af wilt zijn van het dragen van een bril of contactlenzen, kan een ooglaserbehandeling uitkomst bieden. Al enkele dagen na de ingreep zie jij scherp, wat de rest van je leven zo blijft. Heb je geen last meer van dit soort ongemakken en behaal je je goede voornemens!