Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Waarom sommige mensen bang zijn voor ooglaseren: De zorgen begrijpen en overwinnen

Ooglaseren is een populaire en effectieve manier om zichtproblemen te corrigeren, waaronder bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. Bij de procedure wordt een laser gebruikt om het hoornvlies, het heldere voorste deel van het oog, te vervormen om de lichtinval te verbeteren en u te helpen beter te zien. Ondanks de bewezen veiligheid en doeltreffendheid aarzelen veel mensen nog steeds om de procedure te ondergaan, uit angst voor de mogelijke risico’s en bijwerkingen.
In deze blog gaan we in op de meest voorkomende angsten en zorgen die mensen hebben over ooglaseren en geven we praktische tips over hoe u deze angsten kunt overwinnen en een weloverwogen beslissing kunt nemen over uw opties voor oogcorrectie.

Angst voor pijn: Een van de meest voorkomende angsten voor ooglaseren is de angst voor pijn. Veel mensen maken zich zorgen over het ongemak en de pijn die met de procedure gepaard gaan en vrezen dat zij deze niet kunnen verdragen. Ooglaseren wordt echter meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving die het oog verdooft, zodat de procedure relatief pijnloos is. De meeste patiënten melden slechts een licht ongemak tijdens de procedure, die meestal kort is en slechts enkele minuten per oog duurt.

Angst voor complicaties: Een andere veel voorkomende angst voor ooglaseren is de angst voor complicaties, zoals infectie, littekenvorming of gezichtsverlies. Hoewel alle chirurgische procedures enig risico inhouden, zijn de risico’s van ooglaseren laag en de meeste patiënten ervaren geen ernstige complicaties. Bovendien heeft ooglaseren een zeer hoog succespercentage, waarbij de overgrote meerderheid van de patiënten de gewenste oogcorrectie bereikt.

Angst voor afhankelijkheid van een bril of contactlenzen: Sommige mensen zijn bang om een ooglaserbehandeling te ondergaan omdat ze bang zijn weer afhankelijk te worden van een bril of contactlenzen. Dit komt echter zelden voor en de meeste patiënten zijn in staat om hun gewenste oogcorrectie te bereiken zonder bril of contactlenzen. Bovendien heeft de vooruitgang in lasertechnologie het mogelijk gemaakt om een breder scala aan zichtproblemen te corrigeren, dus zelfs als u een hoog voorschrift heeft, is de kans groot dat u goed zicht kunt krijgen zonder bril of contactlenzen.

Angst voor het onbekende: Voor sommige mensen komt de angst voor ooglaseren voort uit een gebrek aan kennis over de procedure en de mogelijke voordelen. Zij kunnen onbekend zijn met de technologie, het chirurgische proces en de mogelijke resultaten, en deze angst voor het onbekende kan hen onzeker maken over de procedure. Om deze angst te overwinnen, is het belangrijk om u te informeren over ooglaseren en met uw oogchirurg te praten over eventuele vragen of zorgen.

Angst om het gezichtsvermogen te verliezen: Tenslotte zijn sommige mensen bang om een ooglaserbehandeling te ondergaan omdat zij vrezen dat zij door de procedure hun gezichtsvermogen zullen verliezen. Hoewel dit een terechte zorg is, is het belangrijk om te begrijpen dat ooglaseren een zeer veilige procedure is en dat gezichtsverlies zelden voorkomt. In feite ervaren de meeste patiënten een verbetering van hun gezichtsvermogen na de ingreep en kunnen ze duidelijker zien dan voor de ingreep.

Kortom, hoewel ooglaseren een levensveranderende procedure kan zijn, is het begrijpelijk dat sommige mensen angsten en zorgen hebben over de procedure. Door u te informeren over de procedure, te praten met uw oogchirurg en te leren over de mogelijke voordelen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen of ooglaseren voor u geschikt is. Met nauwkeurige informatie en de steun van uw oogarts kunt u uw angsten overwinnen en de oogcorrectie krijgen die u verdient.