Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Waarom uw gezichtsvermogen slechter wordt naarmate u ouder wordt

Presbyopie
Presbyopie is een van de belangrijkste redenen waarom ons gezichtsvermogen slechter wordt naarmate we ouder worden. Het is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces dat ons vermogen om scherp te stellen op voorwerpen dichtbij aantast. Deze aandoening treedt op wanneer de ooglens minder flexibel wordt en zijn vermogen om van vorm te veranderen verliest. Daardoor wordt het moeilijker om voorwerpen van dichtbij te zien, zoals bij het lezen van een boek of het gebruik van een smartphone. Presbyopie begint zich meestal te ontwikkelen in de vroege tot midden 40-er jaren en blijft verergeren tot ongeveer de leeftijd van 65 jaar.

Cataract
Cataract is een andere veel voorkomende oorzaak van het afnemende gezichtsvermogen naarmate we ouder worden. Staar is een vertroebeling van de ooglens die het gezichtsvermogen aantast. Naarmate we ouder worden, kunnen de eiwitten in de ooglens afbreken en klonteren, waardoor de lens troebel wordt. Door deze vertroebeling kan het zicht wazig worden en kunnen kleuren vaag lijken. Cataract wordt meestal behandeld met een operatie, waarbij de vertroebelde lens wordt verwijderd en vervangen door een kunstlens.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD)
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) is een andere reden waarom ons gezichtsvermogen slechter wordt naarmate we ouder worden. Deze aandoening tast het centrale deel van het netvlies aan, de macula, die verantwoordelijk is voor scherp en helder zicht. Naarmate we ouder worden, kunnen de cellen in de macula beginnen af te breken, waardoor het zicht wazig of vervormd wordt. AMD kan ook leiden tot verlies van het centrale zicht, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse taken uit te voeren, zoals lezen en autorijden.

Glaucoom
Glaucoom is een andere oogaandoening die het gezichtsvermogen kan aantasten naarmate we ouder worden. Deze aandoening treedt op wanneer de druk in het oog toeneemt, waardoor de oogzenuw beschadigd raakt. Dit kan leiden tot een geleidelijk verlies van perifeer zicht en, in ernstige gevallen, tot volledig gezichtsverlies. Glaucoom is in een vroeg stadium vaak asymptomatisch, daarom is het belangrijk om regelmatig oogonderzoek te laten doen om de aandoening in een vroeg stadium op te sporen.

Preventie en behandeling
Hoewel er geen manier is om alle leeftijdsgebonden oogaandoeningen te voorkomen, zijn er stappen die u kunt nemen om uw ogen gezond te houden en verdere achteruitgang van uw gezichtsvermogen te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig oogcontroles te ondergaan om eventuele oogproblemen in een vroeg stadium op te sporen en snel te kunnen behandelen. Ten tweede moet u gezond eten met veel fruit, groenten en antioxidanten, omdat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor het behoud van een goed gezichtsvermogen. Ten slotte moet u regelmatig aan lichaamsbeweging doen, niet roken en uw blootstelling aan zonlicht beperken om uw risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden oogaandoeningen te verminderen.

Conclusie
Kortom, ons gezichtsvermogen wordt slechter naarmate we ouder worden door een aantal factoren, waaronder presbyopie, staar, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) en glaucoom. Hoewel deze aandoeningen een natuurlijk onderdeel zijn van het verouderingsproces, zijn er stappen die u kunt nemen om uw ogen gezond te houden en verdere achteruitgang van uw gezichtsvermogen te voorkomen. Regelmatige oogcontroles, een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn allemaal belangrijk om uw ogen gezond te houden als u ouder wordt. Als u symptomen ervaart van leeftijdsgerelateerde oogaandoeningen, zoals wazig zien of problemen met het zien van dichtbij gelegen voorwerpen, is het belangrijk om een oogarts te raadplegen.