Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Wat is myopie

Symptomen van myopie (bijziendheid)

Wanneer u myopie bent zal het lastig zijn om verkeersborden te lezen en zal het moeite kosten voorwerpen die veraf staan duidelijk te zien. Van dichtbij is alles goed zichtbaar. Lezen of gebruik maken van de computer zal geen enkel probleem opleveren.

Andere tekenen en symptomen zijn wazig zicht op grote afstand, vermoeide ogen en hoofdpijn. Ook kunt u zich, zolang deze afwijking niet gecorrigeerd wordt, vermoeid voelen tijdens het sporten of autorijden.

Wat veroorzaakt myopie?

Het hoornvlies en de lens breken en bundelen de lichtstralen die het oog binnenkomen. Wanneer de oogbol te lang is, ten opzichte van de lens en het hoornvlies, komt die bundeling, het brandpunt, vóór het netvlies terecht in plaats van precies op het netvlies.

Het is ook mogelijk dat de lengte van de oogbol niet synchroon loopt met de kromming van de lens en/of het hoornvlies. In sommige gevallen is er sprake van een combinatie van beide factoren.

Myopie ontstaat op jonge leeftijd en is over het algemeen erfelijk bepaald. In de meeste gevallen zullen de klachten in het begin van de volwassenheid niet verergeren. Soms kan, naarmate iemand ouder wordt, het zicht echter toch verder achteruit gaan.

Tot hoeveel dioptrieën myopie kan worden gecorrigeerd?

TransPRK: -5 tot +3
IntraLASIK: -12 tot + 6
Lensimplantatie: -22 tot +15