Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Blog overzicht

Wat is presbyopia?

Presbyopia (presbyopie) manifesteert zich meestal vanaf veertigjarige leeftijd wanneer lezen, naaiwerk verrichten, of achter de computer aan het werk zijn, u steeds minder goed af gaat. Er valt niet aan te ontkomen, uiteindelijk zal iedereen een leesprobleem ontwikkelen.

Symptomen van presbyopia

Wie last krijgt van presbyopia zal merken dat u boeken, bladen, kranten, menu’s en andere lectuur op armlengte moet houden om het te kunnen lezen. Tijdens bezigheden als borduren of schrijven kan er hoofdpijn opkomen, kunt u zich moe voelen of vermoeide ogen krijgen.

Waardoor wordt presbyopie veroorzaakt?

Presbyopia verschilt van bijziendheid, verziendheid en astigmatisme, omdat deze laatste oogafwijkingen te maken hebben met de vorm van het oog of de oogbol en worden veroorzaakt door factoren, zoals erfelijkheid. Er wordt verondersteld dat presbyopie ontstaat, omdat – bij het ouder worden – de ooglens geleidelijk zijn flexibiliteit verliest. Deze veranderingen worden veroorzaakt door eiwitten die de lens na verloop van tijd harder en minder elastisch maken. Ook vindt er geleidelijk aan een verandering in de spiervezels rondom de lens plaats. De elasticiteit neemt af, waardoor het oog meer tijd en kracht nodig heeft om dichtbij scherp te kunnen zien.