Aangepaste openingstijden feestdagen.
Onze kliniek is gesloten van 25 december t/m 1 januari 2024. Gedurende deze periode zijn we niet bereikbaar voor reguliere oproepen of het inplannen van afspraken. Voor spoedgevallen blijft onze spoedlijn beschikbaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

Lensvervanging

Bij een clear lens extraction of ook wel refractive lens extraction wordt er net als bij een staaroperatie een kunstlens in het lenszakje geplaatst. De inhoud van het lenszakje dat verwijderd wordt, is in dit geval nog niet troebel. Mensen boven de 50 jaar die graag minder bril- of contactlensafhankelijk willen zijn, kunnen voor deze ingreep in aanmerking komen.

Een clear lens extraction of refractive lens extraction kan ook een optie zijn voor jongere mensen die graag minder bril- of contactlensafhankelijk willen zijn wanneer de kamerhoek te nauw is om een Artisan of Artiflex of ICL implantlens te plaatsen.

iris-scan-search

Voor de behandeling

Voorbereiding
  • Uw (zachte) contactlenzen moeten minimaal 3 dagen voor de behandeling uitgehouden worden.
  • Uw ogen mogen tijdens de behandeling niet zijn opgemaakt. Kleine make-up deeltjes kunnen in het operatiegebied terechtkomen en een ontsteking veroorzaken. Wij adviseren een dag voor de behandeling geen make-up te dragen en de ooglidranden goed schoon te maken.
  • U mag uw wimpers laten verven of nepwimpers laten plaatsen, maar er moet minimaal één week en het liefst twee weken tussen het verven/plaatsen en de behandeling zitten.
  • Komt u uitgerust naar de behandeling.
  • U mag eten en drinken voor en na de behandeling.
  • Gebruik op de dag van de behandeling geen parfum, aftershave en/of dagcrème.
  • Draag gemakkelijk zittende kleding tijdens de behandeling. Vermijd wol en kleding met veel loszittende vezels, die kunnen namelijk het operatiegebied verontreinigen. De ruimte heeft een constante temperatuur van 18 graden, houd daarmee rekening met uw kledingkeuze.
  • Neem uw zonnebril mee. Na de behandeling kunt u extra gevoelig zijn voor licht.
    Een zonnebril beschermt uw ogen tevens tegen UVA- en UVB-straling. De lichtgevoeligheid kan de eerste dagen vrij intens zijn, draag de zonnebril naar eigen  behoefte (ook eventueel binnenshuis).
  • U dient het informed consent (de behandelovereenkomst) goed door te nemen. Op de dag van behandeling ondertekent u dit document aan de balie.

U kunt niet zelfstandig naar huis. Wij adviseren voor een begeleider te zorgen die u komt ophalen. De behandeling vindt altijd plaats in Rotterdam.

Behandeling stap voor stap

Hier kunt u stap voor stap lezen hoe de lensvervanging in zijn werk gaat. De behandeling vindt onder plaatselijke verdoving poliklinisch plaats. Meestal wordt 1 oog per keer behandeld en beginnen we met het dominante oog.

Stap 1
U krijgt voordat u de operatiekamer binnen gaat oogdruppels (een verdovingsdruppel en een druppel om de pupil groter te maken) van de assistenten of van de oogarts zelf.

De assistent zal ook vragen of u een valium tabletje wilt hebben. Valium is een rustgevend middel en ontspant de spieren. Dit is niet verplicht. Net voordat u de operatiekamer ingaat, krijgt u een overjas aan, een mutsje op en moet u slofjes over de schoenen aantrekken.

Stap 2
In de operatiekamer krijgt u nogmaals een verdovingsdruppel.

Stap 3
U komt op een platte stoel te liggen. De huid rondom uw ogen wordt schoongemaakt en er zal een steriele afdekdoek over het gezicht geplakt worden.

Stap 4
Na het plaatsen van de ooglidspreider maakt de oogarts eerst een kleine incisie, van ongeveer 2,5 a mm, aan de rand van het hoornvlies. Dit is de ingang die gebruikt wordt om de lens te verwijderen. Er wordt gel in de voorste oogkamer gespoten en vervolgens wordt de lens verwijderd.

Stap 5
Het kunstlensje wordt opgerold in een houdertje (cartridge) en ingebracht in het oog. Dit gebeurt nog steeds door de oorspronkelijke opening van 2.5 tot 3 mm. Het lensje ontvouwt zich langzaam en vormt zich naar de kapselzak. Als het lensje goed vast zit, begint de afronding. De gel wordt uit de voorste oogkamer gezogen. De ingreep is klaar.

Stap 6
U wordt naar een speciale ruimte gebracht waar u kunt bijkomen.

Stap 7
U krijgt uitleg over de druppels/medicijnen die u moet gebruiken na de ingreep.
Na de ingreep wordt het oog met een oogkapje afgedekt.
Bij de nacontroles wordt overlegd wanneer het andere oog behandeld kan worden.

Hoe lang duurt de ingreep?
De feitelijke behandeling neemt ongeveer een half uur in beslag, totaal zult u ongeveer 1,5-2 uur aanwezig zijn. Visus oogkliniek werkt met hoge kwaliteitseisen. Het kan zijn dat de behandelend arts afziet van de ingreep op of vlak voor de behandeldag. Er zal aan u uitgelegd worden waarom de behandeling niet door kan gaan.

iris-scan-approved-1

Na de behandeling

Voorschriften na de behandeling

Na de behandeling hoeft u uw ogen niet dicht te houden, maar het mag wel.

De eerste uren na de behandeling zullen uw ogen tranen, u kunt een branderig gevoel hebben of hoofdpijn hebben. Ook kunt u het gevoel hebben dat u uw ogen niet open kunt houden. U kunt het idee hebben dat er iets in het oog zit. Dit zijn normale verschijnselen die in de regel na ca. 4 uur verdwijnen. U kunt eventueel een licht pijnstillend middel als paracetamol nemen.

Dat wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling.

Het is voor een spoedig herstel van het oog na de behandeling van belang dat een aantal leefregels worden aangehouden:

  • De eerste 24 uur mag u niet douchen (het hoofd en haar dient droog te blijven) of baden. De dagen daarna zodanig dat er geen water in het oog komt.
  • In de ogen wrijven dient minimaal 6 weken vermeden te worden. Ook daarna dient u voorzichtig te zijn met het wrijven in de ogen.
  • U mag wel bukken, maar probeer de eerste 2 weken overmatig tillen en persen te vermijden.
  • Na 2 weken mag u weer make-up gebruiken. Wees echter na deze twee weken voorzichtig met gebruik van mascara en oogschaduw: dit moet ook weer verwijderd worden zonder te veel of te hard te wrijven.

Bij sporten dient u met het volgende rekening te houden:

  • De eerste 2 weken geen krachttraining doen.
  • De eerste 2 weken niet zwemmen in chloorbevattend water of zeewater.
  • De eerste 2 weken geen zonnebank, daarna is het beter uw ogen te beschermen met een speciaal brilletje.
  • Vermijd harde slagen op uw ogen. Dus bij balsporten of contactsporten de eerste twee maanden uw ogen beschermen.
  • Voor specifieke sporten of bij twijfel de arts of kliniek raadplegen.
Wanneer is het resultaat bereikt

Binnen enkele weken is het beoogde resultaat van de ingreep bereikt, in de tussentijd kan men doorgaans als normaal functioneren. Bij tri/multifocale lenzen moet vaak gewenning optreden, soms moet u ook oefeningen doen om uw hersenen te laten wennen aan het nieuwe zicht. Een positieve attitude en het bewustzijn dat uw zicht zal verbeteren, zullen u helpen u sneller aan te passen.

Ontslagbrief huisarts
Op de behandeldag krijgt u na de behandeling samen met uw medicijnen de ontslagbrief voor uw huisarts mee. Deze brief dient u af te geven aan uw huisarts.

color-picker-2

Nazorg

Medicatie

Na de behandeling gebruikt u druppels om het herstel te versnellen. U krijgt van ons een aantal medicijnen mee. Deze medicijnen worden door de oogarts voorgeschreven en door de huisapotheek van de kliniek gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. De eventuele eigen bijdrage is voor rekening van de patiënt. Indien u in het buitenland verzekerd bent, dient u de kosten van de medicatie aan Visus Oogkliniek te voldoen. Een offerte kunt u opvragen bij de balie.

Voor herhaalrecepten kunt u via de website online uw recept opvragen www.visusoogkliniek.nl onder het kopje “contact” rechts bovenin. Het is daarvoor van belang dat u het faxnummer van uw apotheek weet.

Let op!

Indien uw arts afwijkt van de standaard medicatie zoals beschreven op deze pagina, volg dan het advies van uw arts en negeer deze pagina.


Steroïde Ontstekkingsremmer (DEXMONO)

De Dexmono oogdruppels worden gebruikt ter preventie van ontstekingsverschijnselen.

  • Dag 01 t/m dag 07 na de behandeling 4 x 1 druppel per oog/per dag
  • Dag 08 t/m dag 14 na de behandeling 3 x 1 druppel per oog/per dag
  • Dag 15 t/m dag 21 na de behandeling 2 x 1 druppel per oog/per dag
  • Dag 22 t/m dag 28 na de behandeling 1 x 1 druppel per oog/per dag

NSAID: Niet steroïde ontstekingsremmer (Dicloabak)

De Dicloabak druppel gebruikt u na de eerste nacontrole. De druppel werkt ontstekingsremmend. Vanaf de eerste nacontrole is het de bedoeling dat u deze druppel gedurende 28 dagen 1 maal per dag gebruikt.

  • Dag 1 t/m dag 7 na de behandeling 4 x 1 druppel per oog/per dag
  • Dag 8 t/m dag 28 na de behandeling 3 x 1 druppel per oog/per dag

Diamox - Acetazolamide (oogboldrukverlager)

Bij pijn mag u in de eerste dag/nacht een paracetamol innemen (2x 500 mg). Op indicatie van de arts, mag u één Diamox tablet innemen.  Dankzij de Diamox tablet wordt de oogdruk verlaagd en indien oedeem (vocht) aanwezig is wordt dit makkelijker afgevoerd. U krijgt er op de behandeldag 2 tabletten van mee, de tweede Diamox mag alléén op advies van de arts ingenomen worden.


Artelac

De Artelac oogdruppels zijn oogbevochtigende druppels welke droge ogen tegengaan en de comfort in de ogen doen stijgen. Deze druppels kunnen bij branderigheid en irritatie toegediend worden, naar behoefte.

Tips voor oogdruppelen
Oogdruppelen bij uzelf
Hoe een ander te druppelen?

Volg de volgende stappen:

  1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of met papier.
  2. Ga zitten en neem het flesje oogdruppels in uw schrijfhand.
  3. Trek met de toppen van uw vingers van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat een gootje ontstaat.
  4. Buig uw hoofd achterover en kijk naar boven (richting uw wenkbrauw). Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, ga dan liggen.
  5. Zet uw hand met het flesje bovenop de hand die het gootje maakt. Breng het flesje boven uw oog. Voorkom hierbij aanraking van het flesje met het oog, de oogleden en de wimpers.
  6. Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
  7. Sluit uw oog (niet knijpen). U kunt weer rechtop zitten.
  8. Vervolgens drukt u uw traanbuis dicht gedurende 1 minuut, door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog (aan de neuskant) te drukken. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk van de oogdruppel in uw neus en keelholte terecht komt.
  9. Was uw handen met zeep en droog ze af met een schone handdoek of met papier