Hier kunt u stap voor stap lezen hoe de lensvervanging in zijn werk gaat. De behandeling vindt onder plaatselijke verdoving poliklinisch plaats. Meestal wordt 1 oog per keer behandeld en beginnen we met het dominante oog.
Stap 1
U krijgt voordat u de operatiekamer binnen gaat oogdruppels (een verdovingsdruppel en een druppel om de pupil groter te maken) van de assistenten of van de oogarts zelf.
De assistent zal ook vragen of u een valium tabletje wilt hebben. Valium is een rustgevend middel en ontspant de spieren. Dit is niet verplicht. Net voordat u de operatiekamer ingaat, krijgt u een overjas aan, een mutsje op en moet u slofjes over de schoenen aantrekken.
Stap 2
In de operatiekamer krijgt u nogmaals een verdovingsdruppel.
Stap 3
U komt op een platte stoel te liggen. De huid rondom uw ogen wordt schoongemaakt en er zal een steriele afdekdoek over het gezicht geplakt worden.
Stap 4
Na het plaatsen van de ooglidspreider maakt de oogarts eerst een kleine incisie, van ongeveer 2,5 a mm, aan de rand van het hoornvlies. Dit is de ingang die gebruikt wordt om de lens te verwijderen. Er wordt gel in de voorste oogkamer gespoten en vervolgens wordt de lens verwijderd.
Stap 5
Het kunstlensje wordt opgerold in een houdertje (cartridge) en ingebracht in het oog. Dit gebeurt nog steeds door de oorspronkelijke opening van 2.5 tot 3 mm. Het lensje ontvouwt zich langzaam en vormt zich naar de kapselzak. Als het lensje goed vast zit, begint de afronding. De gel wordt uit de voorste oogkamer gezogen. De ingreep is klaar.
Stap 6
U wordt naar een speciale ruimte gebracht waar u kunt bijkomen.
Stap 7
U krijgt uitleg over de druppels/medicijnen die u moet gebruiken na de ingreep.
Na de ingreep wordt het oog met een oogkapje afgedekt.
Bij de nacontroles wordt overlegd wanneer het andere oog behandeld kan worden.
Hoe lang duurt de ingreep?
De feitelijke behandeling neemt ongeveer een half uur in beslag, totaal zult u ongeveer 1,5-2 uur aanwezig zijn. Visus oogkliniek werkt met hoge kwaliteitseisen. Het kan zijn dat de behandelend arts afziet van de ingreep op of vlak voor de behandeldag. Er zal aan u uitgelegd worden waarom de behandeling niet door kan gaan.