
Artelac
De Artelac oogdruppels zijn oogbevochtigende druppels welke droge ogen tegengaan en de comfort in de ogen doen stijgen. Deze druppels kunnen bij branderigheid en irritatie toegediend worden, naar behoefte.
U kunt niet zelfstandig naar huis. Wij adviseren voor een begeleider te zorgen die u komt ophalen. De behandeling vindt altijd plaats in Rotterdam.
Hier kunt u stap voor stap lezen hoe de lensvervanging in zijn werk gaat. De behandeling vindt onder plaatselijke verdoving poliklinisch plaats. Meestal wordt 1 oog per keer behandeld en beginnen we met het dominante oog.
Stap 1
U krijgt voordat u de operatiekamer binnen gaat oogdruppels (een verdovingsdruppel en een druppel om de pupil groter te maken) van de assistenten of van de oogarts zelf.
De assistent zal ook vragen of u een valium tabletje wilt hebben. Valium is een rustgevend middel en ontspant de spieren. Dit is niet verplicht. Net voordat u de operatiekamer ingaat, krijgt u een overjas aan, een mutsje op en moet u slofjes over de schoenen aantrekken.
Stap 2
In de operatiekamer krijgt u nogmaals een verdovingsdruppel.
Stap 3
U komt op een platte stoel te liggen. De huid rondom uw ogen wordt schoongemaakt en er zal een steriele afdekdoek over het gezicht geplakt worden.
Stap 4
Na het plaatsen van de ooglidspreider maakt de oogarts eerst een kleine incisie, van ongeveer 2,5 a mm, aan de rand van het hoornvlies. Dit is de ingang die gebruikt wordt om de lens te verwijderen. Er wordt gel in de voorste oogkamer gespoten en vervolgens wordt de lens verwijderd.
Stap 5
Het kunstlensje wordt opgerold in een houdertje (cartridge) en ingebracht in het oog. Dit gebeurt nog steeds door de oorspronkelijke opening van 2.5 tot 3 mm. Het lensje ontvouwt zich langzaam en vormt zich naar de kapselzak. Als het lensje goed vast zit, begint de afronding. De gel wordt uit de voorste oogkamer gezogen. De ingreep is klaar.
Stap 6
U wordt naar een speciale ruimte gebracht waar u kunt bijkomen.
Stap 7
U krijgt uitleg over de druppels/medicijnen die u moet gebruiken na de ingreep.
Na de ingreep wordt het oog met een oogkapje afgedekt.
Bij de nacontroles wordt overlegd wanneer het andere oog behandeld kan worden.
Hoe lang duurt de ingreep?
De feitelijke behandeling neemt ongeveer een half uur in beslag, totaal zult u ongeveer 1,5-2 uur aanwezig zijn. Visus oogkliniek werkt met hoge kwaliteitseisen. Het kan zijn dat de behandelend arts afziet van de ingreep op of vlak voor de behandeldag. Er zal aan u uitgelegd worden waarom de behandeling niet door kan gaan.
Na de behandeling hoeft u uw ogen niet dicht te houden, maar het mag wel.
De eerste uren na de behandeling zullen uw ogen tranen, u kunt een branderig gevoel hebben of hoofdpijn hebben. Ook kunt u het gevoel hebben dat u uw ogen niet open kunt houden. U kunt het idee hebben dat er iets in het oog zit. Dit zijn normale verschijnselen die in de regel na ca. 4 uur verdwijnen. U kunt eventueel een licht pijnstillend middel als paracetamol nemen.
Dat wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling.
Het is voor een spoedig herstel van het oog na de behandeling van belang dat een aantal leefregels worden aangehouden:
Bij sporten dient u met het volgende rekening te houden:
Binnen enkele weken is het beoogde resultaat van de ingreep bereikt, in de tussentijd kan men doorgaans als normaal functioneren. Bij tri/multifocale lenzen moet vaak gewenning optreden, soms moet u ook oefeningen doen om uw hersenen te laten wennen aan het nieuwe zicht. Een positieve attitude en het bewustzijn dat uw zicht zal verbeteren, zullen u helpen u sneller aan te passen.
Ontslagbrief huisarts
Op de behandeldag krijgt u na de behandeling samen met uw medicijnen de ontslagbrief voor uw huisarts mee. Deze brief dient u af te geven aan uw huisarts.
Na de behandeling gebruikt u druppels om het herstel te versnellen. U krijgt van ons een aantal medicijnen mee. Deze medicijnen worden door de oogarts voorgeschreven en door de huisapotheek van de kliniek gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. De eventuele eigen bijdrage is voor rekening van de patiënt. Indien u in het buitenland verzekerd bent, dient u de kosten van de medicatie aan Visus Oogkliniek te voldoen. Een offerte kunt u opvragen bij de balie.
Voor herhaalrecepten kunt u via de website online uw recept opvragen www.visusoogkliniek.nl onder het kopje “contact” rechts bovenin. Het is daarvoor van belang dat u het faxnummer van uw apotheek weet.
Indien uw arts afwijkt van de standaard medicatie zoals beschreven op deze pagina, volg dan het advies van uw arts en negeer deze pagina.
De Artelac oogdruppels zijn oogbevochtigende druppels welke droge ogen tegengaan en de comfort in de ogen doen stijgen. Deze druppels kunnen bij branderigheid en irritatie toegediend worden, naar behoefte.
Bij pijn mag u in de eerste dag/nacht een paracetamol innemen (2x 500 mg). Indien na anderhalf geen verbetering ervaart, mag u één Diamox tablet innemen. Dankzij de Diamox tablet wordt de oogdruk verlaagd en indien oedeem (vocht) aanwezig is wordt dit makkelijker afgevoerd. U krijgt er op de behandeldag 2 tabletten van mee, de tweede Diamox mag alléén op advies van de arts ingenomen worden.
De Nevanac druppel gebruikt u na de eerste nacontrole. De druppel werkt ontstekingsremmend. Vanaf de eerste nacontrole is het de bedoeling dat u deze druppel gedurende 28 dagen 1 maal per dag gebruikt.
De Tobrex oogdruppels worden gebruikt ter preventie van ontstekingsverschijnselen. Op dag 1 tot en met dag 7 gebruikt u de Tobrex druppels 2 maal per dag.
Dexamethason remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. U gebruikt Dexamethason op dag 1 tot en met dag 28 in een afbouwend schema.
Volg de volgende stappen:
Geen probleem. Je kunt ten alle tijden de test opnieuw doen om een nieuwe calculatie te starten.