Alert Diamond Streamline Icon: https://streamlinehq.com Let op! Onze kliniek in Rotterdam is verhuisd naar Lichtenauerlaan 100

TransPRK

De TransPRK behandeling (transepitheliale PRK) is een “no touch” ooglaserbehandeling. Dit is de enige ooglaserbehandeling waarbij het oog geen contact met een chirurgisch instrument vereist. Deze behandeling geeft minder kans op complicaties dan de gebruikelijke oppervlakkige behandelingen zoals LASEK/PRK. Zowel het verwijderen van de epitheliale huid als de refractiebehandeling worden uitgevoerd door de laser.

Met deze behandeling zal uw refractieafwijking verholpen worden.

De behandeling vindt altijd plaats op onze hoofdvestiging in Rotterdam.

Op de dag van de behandeling zullen meerdere mensen op hetzelfde tijdstip een afspraak hebben.

Allereerst worden uw gegevens nog een keer doorgenomen en eventueel aanvullende of extra metingen gedaan. Daarna krijgt u uitleg over de behandeling, deze uitleg gebeurt in groepsverband.

iris-scan-search

Voor de behandeling

Voorbereiding
  • Indien u zachte contactlenzen draagt, dient u deze minimaal 14 dagen voorafgaand aan de behandeling uit te laten.
  • Indien u harde (zuurstofdoorlatende) contactlenzen draagt, dient u deze minimaal vier weken voorafgaand aan de behandeling uit te laten.
  • Nachtlenzen dienen minimaal 6 weken voor de behandeling uitgelaten te worden.
  • Wij adviseren u het gebruik van omega 3 (vis) olie. Dit product zorgt voor een betere traanfilm stabiliteit.
  • (1x per dag 250 mg)
  • Daarnaast kunt u ook vitamine E tabletten innemen. Aanbevolen te gebruiken vanaf 2 weken voor de behandeling. Dosering 1 tablet per dag. Dit gebruikt u tot 6 maanden na de behandeling. Dit kan helpen bij het herstel van het epitheel (huid).
  • Uw ogen mogen tijdens de behandeling niet zijn opgemaakt. Kleine make-up deeltjes kunnen namelijk in het operatiegebied terechtkomen en een ontsteking veroorzaken. Wij adviseren u een dag voor de behandeling geen make-up meer te dragen en de ooglidranden goed schoon te maken.
  • U mag uw wimpers laten verven of nepwimpers laten plaatsen, maar er moet minimaal één week en het liefst twee weken tussen het verven/plaatsen en de behandeling zitten.
  • Komt u uitgerust naar de behandeling.
  • Gebruik op de dag van de behandeling geen parfum, aftershave en/of dagcrème.
  • Draag gemakkelijk zittende kleding tijdens de behandeling. Vermijd wol en kleding met veel loszittende vezels, deze kunnen namelijk het operatiegebied verontreinigen. De operatieruimte heeft een constante temperatuur van 18 graden, houd daarmee rekening met uw kledingkeuze.
  • Neem uw zonnebril en pet mee. Na de behandeling kunt u extra gevoelig zijn voor licht. Een zonnebril beschermt uw ogen tevens tegen UVA- en UVB-straling. De lichtgevoeligheid kan de eerste dagen vrij intens zijn. Draag de zonnebril naar eigen behoefte (ook eventueel binnenshuis).
  • Na de behandeling kunt u niet zelfstandig naar huis. U dient een begeleider mee te nemen.
  • U dient het informed consent (de behandelovereenkomst) goed door te nemen. Op de dag van de behandeling zal u gevraagd worden een informed consent te ondertekenen.
Behandeling stap voor stap
Werkwijze bij de TransPRK behandeling
Ogen laseren bij Visus Oogkliniek

Visus oogkliniek geeft standaard geen kalmeringsmiddel. Als u dit toch wenst dan kunt u hier om vragen.

Stap 1

U krijgt een jasje aan, een muts op en speciale overschoenen. U krijgt uitleg over de behandeling.

Stap 2

De oogarts of assistente druppelt verdovende oogdruppels in het oog om het gevoelloos te maken. Daarna desinfecteert hij het oog. Een ooglidspreider zorgt ervoor dat het te behandelen oog geopend blijft. U krijgt een steriele doek over het gezicht. Deze mag u niet aanraken.

Stap 3

De oogarts controleert vervolgens nogmaals de instellingen van de laser en wijst u op het fixatielichtje waarnaar u moet kijken. De eyetracker houdt het oog goed in de gaten en volgt elke beweging uw oog maakt. Is deze beweging te groot, dan zal de laser stoppen.

Stap 4

De computergestuurde excimer laser verwijdert in korte tijd eerst uw epitheellaag. Daarna zal een minuscule hoeveelheid hoornvliesweefsel verwijderd worden om uw hoornvlies in de gewenste vorm te “slijpen”. Indien u gekozen heeft voor een behandeling met wavefront software, zal het optimaliseren van de vorm van het hoornvlies hier uitgevoerd worden. De behandeling duurt hierdoor één tot een paar seconden langer. Sommige mensen ruiken een lucht van verbrande haren tijdens de behandeling.

Stap 5

Als de laserbehandeling is voltooid, spoelt de oogarts het hoornvlies. Hij brengt een bandagelens (een zachte contactlens, zonder sterkte) op het hoornvlies aan ter bescherming. Het onderliggende epitheel geneest binnen drie tot vier dagen.

Stap 6

Na de laserbehandeling gaat u naar een kamer waar u tot rust kunt komen. Daar krijgt u de medicatie die u na de behandeling nodig heeft. Ook krijgt u uitleg over hoe u deze medicatie dient te gebruiken.

Stap 7

Na de uitleg kunt u naar huis gaan. Drie of vier dagen later komt u terug voor de eerste controle.

Tijdens deze controleafspraak verwijdert de oogarts of optometrist de bandagelens en controleert hij hoe uw ogen zijn hersteld.

Hoe lang duurt de TransPRK behandeling?

De feitelijke behandeling neemt ongeveer 15 minuten in beslag. In totaal bent u 1,5-2 uur aanwezig in de kliniek. 

De medewerkers van Visus Oogkliniek voeren altijd op een behandeldag nog een laatste controle uit op geschiktheid van de gekozen behandeling voor uw oog/situatie. Hierdoor kan het voorkomen dat op een behandeldag de behandeling nog geannuleerd, gewijzigd of verzet wordt. We zullen met u de reden hiervan bespreken. Ook wanneer de apparatuur niet voldoet aan de hoge kwaliteitseisen zullen we noodgedwongen de behandeling moeten verzetten. Uiteraard zal Visus Oogkliniek zijn uiterste best doen om bovenstaande vervelende situaties tot een minimum te beperken.

iris-scan-approved-1

Na de behandeling

Voorschriften na de behandeling

De eerste 2-3 dagen na de behandeling kunnen veel mensen last krijgen van hun ogen. De klachten kunnen per persoon verschillen, maar de meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • Tranende ogen
  • Branderig gevoel in de ogen
  • Het gevoel dat er iets in het oog zit
  • Pijn of irritatie
  • Opgezwollen oogleden

Hierdoor kan het lastig zijn om de ogen te openen. Dit zijn normale reacties van het lichaam op het herstelproces. Het is aan te raden om thuis te blijven en, indien nodig, in een donkere kamer te verblijven. U kunt paracetamol (met of zonder cafeïne) innemen als pijnstilling.

Wat u de eerste dagen ziet – zelfs met de bandagelenzen in – is niet representatief voor het eindresultaat van de behandeling. Het is normaal als uw zicht op de tweede of derde dag tijdelijk minder scherp wordt; dit hoort bij het herstelproces.


Algemene richtlijnen voor een goed herstel

Douchen en hygiëne

  • De eerste 24 uur mag u niet douchen of uw haar wassen (hoofd en haar moeten droog blijven).
  • Tot aan de eerste controle mag u douchen of baden, maar zorg ervoor dat er geen water in uw ogen komt.

Bescherming van de ogen

  • Niet wrijven in uw ogen gedurende minimaal 2 weken.
  • Draag een zonnebril na de behandeling om uw ogen te beschermen tegen UVA- en UVB-straling en om te voorkomen dat er vuil in uw ogen komt. Dit is vooral belangrijk in de eerste 2 weken.
  • Draag ’s nachts een beschermbril gedurende 1 week om onbewust wrijven tijdens het slapen te voorkomen. U ontvangt deze bril op de behandeldag.

Gebruik van make-up

  • Na 1 week mag u weer make-up gebruiken.
  • Waterproof make-up mag pas na 2 weken worden gebruikt.
  • Wees in de eerste twee weken voorzichtig met mascara en oogschaduw. Dit moet verwijderd worden zonder te veel of te hard te wrijven.
  • Als u last heeft van droge of rode ogen, stel het gebruik van make-up dan nog even uit.

Vermijden van risicovolle omgevingen

  • Vermijd rokerige en stoffige ruimtes tot 2 weken na de behandeling of draag een beschermbril.
  • Wees voorzichtig met activiteiten zoals tuinieren in de eerste twee weken. Hierbij kan stof of zand in het oog komen, en takken kunnen uw ogen raken.

Zon en warmte

  • De eerste drie maanden na de behandeling mag u niet onder de zonnebank. Daarna is het beter uw ogen met een speciaal brilletje te beschermen.
  • Vermijd sauna’s gedurende de eerste 2 weken.

Lezen en zicht

  • Indien u 40 jaar of ouder bent, is het mogelijk dat u nu een leesbril nodig heeft, terwijl dat voorheen niet het geval was. Dit is vooraf met u besproken tijdens het onderzoek.

Sport en lichamelijke activiteiten

  • Tot de eerste controle wordt sporten afgeraden.
  • Bal- en contactsporten, inclusief vechtsporten, mogen pas na 1 week weer worden beoefend.
  • Zwemmen wordt afgeraden gedurende de eerste 2 weken na de behandeling.

Voor specifieke sporten of bij twijfel kunt u de arts of kliniek raadplegen via 0800 0088.

Wanneer is het resultaat bereikt

De snelheid van het herstel is per persoon verschillend. Wat u de eerste dagen ziet, is niet maatgevend voor het resultaat van de behandeling. Het zicht is over het algemeen binnen een dag al goed, maar kan de eerste weken wel wisselend zijn. De meeste mensen gaan na 7 dagen weer aan het werk. Het definitieve resultaat zal na 4-6 maanden zijn bereikt.

We zien vaak direct na de behandeling een lichte overreactie door zwelling van het behandelde oppervlak. Bij een initiële minsterkte (-) houdt dit in dat u tijdelijk een beetje in de plus (+) terecht komt: hierdoor kan het leeswerk tijdelijk iets moeizamer gaan.

Bij een initiële plussterkte (+) kunt u tijdelijk in de min (–) uitkomen: hierdoor zal de verte nog niet meteen heel scherp zijn.

De eerste maanden na de behandeling is het gebruikelijk dat u lichtverstrooiing (glare of halo voornamelijk in schemer/donker) waarneemt en dat het oog droog aanvoelt. Deze bijwerkingen zullen in de regel vanzelf verdwijnen.

Tevens kunt u lichtgevoeliger zijn en kan het zijn dat uw sterkte nog niet gestabiliseerd is.

De eerste 6 maanden na de behandeling kan het zicht bij veel computergebruik en/of veel autorijden wisselend ervaren worden. U kunt dan extra kunsttranen druppelen.

Bij een zeer klein percentage mensen (< 2%) komt de sterkte niet uit zoals besproken en gehoopt. Visus Oogkliniek zal bij een bewezen stabiele oogmeting samen met u bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een herbehandeling. In de regel zal een herbehandeling niet binnen het eerste jaar van de initiële behandeling uitgevoerd worden.

Ontslagbrief huisarts

Op de behandeldag krijgt u voorafgaand aan de behandeling de ontslagbrief voor uw huisarts mee. Deze brief dient u af te geven aan uw huisarts. 

color-picker-2

Nazorg

Medicatie
Nazorg TransPRK

Om ooglaserbehandelingen voor een groter publiek toegankelijk te maken, vergoeden veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering een deel van de kosten van uw behandeling. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat u voor een medische indicatie in aanmerking komt en dat uw behandeling vanuit de basisverzekering wordt betaald. Tijdens ons uitgebreid vooronderzoek kunnen wij vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Welke medicatie moet u gebruiken en wanneer?

Na de ooglaserbehandeling gebruikt u druppels om het herstel van het hoornvlies te versnellen. U krijgt van ons een aantal medicijnen mee. 

Voor een herhalingsrecept kunt u terecht op onze website: www.visusoogkliniek.nl/herhalingsrecept

Let op!

Indien uw arts afwijkt van de standaard medicatie zoals beschreven op deze pagina, volg dan het advies van uw arts en negeer deze pagina.


Hylan (kunsttraan)

De Hylan druppels zijn oogbevochtigende druppels zonder conserveringsmiddelen. Deze dienen om het oog te bevochtigen en uitdroging te voorkomen, tevens zullen de Hylan druppels het comfortniveau van uw ogen verbeteren. In de eerste vier dagen na de behandeling adviseren wij u deze druppels ieder kwartier toe te dienen in de tijd dat u wakker bent. Na uw eerste nacontrole adviseren wij deze druppels af te bouwen naar ongeveer ieder uur één druppel per oog tot ongeveer zes weken na de behandeling.

Naast het gewenste effect kan Hylan bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer tien procent van de mensen. De belangrijkste bijwerkingen zijn een licht branderig gevoel en wazig zicht tijdens en net na het indruppelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn.

Om de druppels goed te laten inwerken, moet u tussen het druppelen van de verschillende druppels minstens vijf minuten wachten.

Veel mensen vinden het fijn om Hylan in de koelkast te bewaren, de koude druppel geeft een verkoelend effect.

Wij adviseren om achter de computer regelmatig een beeldschermpauze in te lassen en erop te letten om regelmatig te knipperen met de ogen en daarnaast natuurlijk goed de kunsttranen te druppelen de eerste 3 maanden.

Advies: Omega 3 capsules op basis van visolie gebruiken tot minimaal 6 maanden na de behandeling.

  • Tot de eerste controle (3-4 dagen) 4 x 1 druppel per oog/per uur
  • Direct na de eerste controle 1 x 1 druppel per oog/per uur (mag vaker) tot 6 weken na de behandeling gebruiken

Trafloxal

De Trafloxal (werkzame stof ofloxacine) is een antibacteriele oogdruppel welke na de TransPRK behandeling wordt gebruikt ter preventie van een ooginfectie. Deze antibacteriele druppel wordt in de eerste vier dagen gebruikt direct na de behandeling, per druppelmoment één druppel in ieder oog. Tijdens de eerste nacontrole krijgt u advies of u hiermee mag stoppen. Probeert u de Trafloxal oogdruppels voldoende over de heledag te verspreiden in de tijd dat u wakker bent.

  • Tot de eerste controle (3-4 dagen) 4 x 1 druppel per oog/per dag

FML (ontstekingsremmer)

De FML Liquifilm is een onstekingsremmende oogdruppel welke na de behandeling direct drie maal daags wordt gebruikt. Hier krijgt u twee potjes van mee, beide potjes dienen volledig gebruikt te worden, drie maals daags per toedieningsmoment één druppel in ieder oog.

  • Tot de eerste controle (3-4 dagen) Niet gebruiken
  • Na de eerste controle 3 x 1 druppel per oog/ per dag tot beide flesjes (bij 2 ogen) leeg zijn.

Vidisic E.D.O (kunsttraan)

De Vidisic Carbogel is te vergelijken met de Hylan oogdruppels. Ook de Vidisic Carbogel dient oogbevochtigend zonder conserveringsmiddelen. De substantie van deze druppel is iets dikker, waardoor na het gebruik van deze druppels het zicht wat waziger kan zijn gedurende een paar minuten. Probeert u de Vidisic Carbogel niet te gebruiken wanneer u bijvoorbeeld direct actief gaat deelnemen aan het verkeer, neemt u een paar minuten de tijd om deze druppels op te laten nemen door uw ogen. Na de eerste nacontrole krijgt u het advies om deze druppels gedurende drie dagen twaalf maal daags te gebruiken. Na deze periode mag u deze druppels tot aan de volgende nacontrole (+/- twee weken) drie maal daags blijven gebruiken.

  • 1-2 dagen na eerste controle 1 x 1 druppel per oog/per uur
  • Daarna minimaal 2 weken 3 x 1 druppel per oog/per dag (mag vaker)

Pijnstillers
De eerste 3 dagen na uw behandeling zal u pijn en/of een branderig gevoel ervaren. De mate waarin u dat ervaart, verschilt per persoon en is vooraf niet te voorspellen. U mag direct na de behandeling pijnstillers (paracetamol) gebruiken naar eigen behoefte. Deze pijnstillers dient u zelf in huis te halen.

Advies: Vitamine E en Omega 3 olie gebruiken tot 6 maanden na de behandeling .

Algemene informatie over de kunsttranen: De eerste 3 maanden kunt u beter een keer te veel druppelen dan een keer te weinig.

Naast het gewenste effect kunnen kunsttranen ook bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer tien procent van de mensen. De belangrijkste bijwerkingen zijn een licht branderig gevoel en wazig zicht tijdens en net na het indruppelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn.

Om de druppels goed te laten inwerken, moet u tussen het druppelen van de verschillende druppels minstens vijf minuten te wachten.

Tip: Neem uw medicatie mee bij uw eerste controleafspraak voor het verwijderen van de lenzen. Dan leggen wij het u nog een keer uit.

Tips voor oogdruppelen
Oogdruppelen bij uzelf
Hoe een ander te druppelen?

Volg de volgende stappen:

  1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of met papier.
  2. Ga zitten en neem het flesje oogdruppels in uw schrijfhand.
  3. Trek met de toppen van uw vingers van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat een gootje ontstaat.
  4. Buig uw hoofd achterover en kijk naar boven (richting uw wenkbrauw). Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, ga dan liggen.
  5. Zet uw hand met het flesje bovenop de hand die het gootje maakt. Breng het flesje boven uw oog. Voorkom hierbij aanraking van het flesje met het oog, de oogleden en de wimpers.
  6. Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
  7. Sluit uw oog (niet knijpen). U kunt weer rechtop zitten.
  8. Vervolgens drukt u uw traanbuis dicht gedurende 1 minuut, door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog (aan de neuskant) te drukken. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk van de oogdruppel in uw neus en keelholte terecht komt.
  9. Was uw handen met zeep en droog ze af met een schone handdoek of met papier