Om de zorgkwaliteit te verbeteren, houden we op 6 juli een opleidingsdag voor het gehele team. Op die dag zijn we alleen bereikbaar op het spoednummer voor acute gevallen. Onze excuses voor eventueel ongemak.
Overzicht veelgestelde vragen

Wat betekent ‘flap’ bij ooglaseren?

Bij een IntraLASIK-behandeling maakt de arts een zogeheten flapje. Het hoornvlies bestaat uit zes dunne laagjes weefsel. Bij een flapje maakt de arts met de laser drie laagjes van het hoornvlies los. De opening heeft een lengte van ongeveer 20 mm en de vorm van een hoefijzer. Vervolgens wordt het flapje omgeslagen, zoals een bladzijde, zodat de laser het blootliggende weefsel kan behandelen.

Het flapje wordt gemaakt met de VisuMax-laser. Deze supersnelle laser stuurt met hoge precisie korte infraroodpulsen naar het hoornvlies. In het hoornvlies ontstaan daardoor kleine gasbelletjes. Deze gasbelletjes vormen binnen een paar minuten een soort tussenruimte die het omliggende weefsel als het ware beschermt. Hierdoor kan de chirurg met de laser een heel dun flapje zonder ander weefsel te beschadigen.

Otto Wolter